Podeljeno tržište BiH remeti izglede za rast

Izvor: Southeast European Times, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeno tržište BiH remeti izglede za rast

Nepostojanje jedinstvenog tržišta stvara poteškoće u trgovini i poslovanju između dva entiteta BiH.

01/02/2012

Anes Alić za Southeast European Times iz Sarajeva -- 1.2.2012.

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republika Srpska (RS) trebalo bi da ujedine svoja tržišta i pojednostave pravila, kako bi omogućile kompanijama da investiraju u oba entiteta u cilju unapređivanja lokalne ekonomije, kažu stručnjaci i prodavci.

Kompanije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << žele da posluju i u FBiH i u RS moraju da se registruju odvojeno u svakom entitetu, pa se time povećavaju administrativni troškovi. Entiteti takođe imaju različita pravila, čime se vođenje preduzeća u oba entiteta otežava više nego što bi trebalo, kažu neki prodavci. Za dobijanje dozvola obično je potrebno više meseci.

„Glavni problem su nedovoljna komunikacija među entitetima i deset kantona u FBiH. Može da se dogodi da za isti proizvod imamo 12 različitih propisa, što otežava poslovanje“, kaže za SETimes Anel Musić, direktor sarajevskog prodavca cipela Planika Flex.

Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora i dalje je glavni prioritet međunarodne zajednice i neophodno je za integraciju u EU. Mada je pod međunarodnim pritiskom postignut određeni napredak, kao što je uvođenje PDV-a 2006. godine, takva kretanja nisu bila konstantna.

Kada je BiH potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, obavezala se da se pripremi za pridruživanje jedinstvenom tržištu EU.

„Bez jedinstvene ekonomske oblasti zemlja ne može da očekuje da privuče strane investicije i stvori pozitivnu ekonomsku klimu. Samo ako političari uklone prepreke, zemlja može da očekuje ekonomski rast, nove strane investicije i stvaranje novih radnih mesta“, rekla je Sanela Dževlan, menadžerka za odnose sa javnošću Sarajevske agencije za ekonomski razvoj (SERDA), u izjavi za SETimes.

Prema rečima Dževlanove, međuentitetski projekti SERDA pružili su joj direktno iskustvo kako komplikovane procedure i regulatorna neusklađenost usporavaju ekonomski razvoj. Sve dok je tržište BiH razjedinjeno, kaže Dževlan, slobodni protok kapitala unutar njenih granica ne može da se realizuje.

„Jedna zemlja bez sopstvenog tržišta ne može da očekuje da bude integrisana u tržište EU“, dodaje ona.

Boris Divjak, osnivač ogranka Transparensi internešenela za BiH i trenutno savetnik u Svetskoj banci, u svojoj studiji Bosna i Hercegovina: Poslovanje za učvršćivanje mira, koju je objavila britanska nevladina organizacija Internešenel alert, navodi da se banke koje pokušavaju da posluju u oba entiteta suočavaju sa velikim preprekama, posebno u pogledu pravila zapošljavanja.

„U RS je lakše zaposliti stranca nego radnika iz FBiH. Propise o zapošljavanju radnika, penzijskom i zdravstvenom osiguranju iz FBiH gotovo je nemoguće porediti sa zakonom RS i obrnuto“, piše Divjak.

Enesa Hodžić, suvlasnica stomatološke laboratorije u Sarajevu, kaže da je poslovanje sa RS od vitalnog značaja za njenu firmu.

„Kupujemo velik procenat svog materijala od RS, gde su cene generalno 10% manje nego u FBiH. U RS je sve jeftinije“, rekla je Hodžić za SETimes.

Preduzeća iz RS aktivno traže klijente u FBiH, jer u Federaciji ima više potencijalnih klijenata koji imaju novca, objasnila je Hodžić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.