Podele u Sandžaku

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2010, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podele u Sandžaku

Neredi i poziv na upućivanje međunarodnih posmatrača naglasili su tenzije unutar bošnjačke zajednice u Sanžaku, regionu na zapadu Srbije.

07/09/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 07/09/10

Bošnjački nacionalni savet, na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem, pozvao je EU da pošalje međunarodne posmatrače u Sandžak, tvrdeći da se u toj oblasti krše "verska i etnička prava".

Poziv saveta od ponedeljka (6. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << septembar) predstavlja novu eskalaciju tekuće političke borbe u sandžačkoj bošnjačkoj zajednici. Političkom scenom na tom području tradicionalno dominiraju dve stranke: Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina.

Iako su i Ljajić i Ugljanin ministri u vladi, njihove stranke su u žestokom sukobu, a te nesuglasice su se čak pretvarale u fizičke obračune.

Posle izbora za Bošnjački nacionalni savet, inače nepolitičko telo, formira se treća politička snaga. Zukorlić, koji predvodi Islamsku zajednicu, najavio je da će podržati osnivanje nove stranke, koja će se baviti zaštitom prava Bošnjaka.

Zukorlić optužuje Ljajića i Ugljanina da su zanemarili interese svog naroda zarad svojih ministarskih mesta. Dvojica zvaničnika mu uzvraćaju da će radikalizacijom situacije izgubiti samo Bošnjaci, a Sandžak dospeti u ekonomsku i političku izolaciju.

Četvrtog septembra u Novom Pazaru su izbili sukobi oko izgradnje vrtića na zemljištu za koje Islamska zajednica tvrdi da pripada njoj. Opštinska uprava, u kojoj su takođe Bošnjaci, kaže da je zemljište opštinsko.

U neredima koji su izbili četiri policajca su povređena kamenicama.

Posle incidenta, Islamska zajednica u Srbiji pozvala je da se ubrza rad na autonomiji Sandžaka i pozvala stanovništvo da pokaže solidarnost u "građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama". Ona je optužila Beograd da diskriminiše Bošnjake i podržava stranke Ljajića i Ugljanina.

U međuvremenu, muftija Zukorlić je pozvao vlasti u Beogradu da počnu dijalog kako bi se očuvali mir i stabilnost.

Zvaničnik Ljajićeve stranke Meho Omerović odbacio je ideju o stranim posmatračima u Sandžaku. "Međunarodni posmatrači u Sandžaku ne bi mogli da vide neke realne probleme i diskriminaciju Muslimana, nego želju za vlašću muftije Muamera Zukorlića i Islamske zajednice u Srbiji", rekao je on za SETimes.

Srpska vlada nije zauzela zvaničan stav o posmatračima, ali je ministar policije Ivica Dačić rekao da sva "otvorena pitanja u Sandžaku treba rešiti razgovorima".

"Policija nije tu da rešava verske i političke probleme, već neko drugi", dodao je on.

Jan Bankroft, osnivač organizacije Transkonflikt rekao je za SETimes da bi pitanje Sandžaka trebalo da se rešava pre svega dogovorom unutar bošnjačke zajednice.

"Sandžak je skoro jedinstven na Balkanu, jer primarni konflikt nije međuetnički, nego unutaretnički", rekao je Bankroft. "Zukorlićevi pokušaji da spoji veru i politiku -- što su pokazali nedavni izbori za nacionalni savet bošnjačke manjine -- predstavljaju izazov stabilnosti tog regiona".

"Pokušavajući da promeni konture političkog prostora kojim tradicionalno dominiraju SDA i SDP, Zukorlić je uputio dugoročno glasan i razdoran poziv na religiju i simbolizam", rekao je on.

Prema Bankroftu, u Sandžaku se još uvek mogu očekivati manji okršaji. "Međutim, situacija... nije paralelna sa Kosovom, jer, prvo, Zukorlićevom stavu i pristupu protive se mnogi Bošnjaci, a drugo, srpska vlada neće reagovati represivno, kako se Zukorlić konstantno nada", rekao je on.

"Umesto toga, srpska vlada -- uz podršku međunarodne zajednice, a posebno OEBS -- mora da radi na promovisanju građanskih političkih platformi, međuverskog dijaloga i ekonomskog razvoja", rekao je Bankroft.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.