Izvor: Blic, 30.Jun.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod vodom 400 vikendica na Baračkoj

Zbog porasta vodostaja Dunava poplavljena su vikend naselja u okolini Bezdana. Na ulasku u Srbiju juče je vodostaj bio 537 centimetara. Procene su da će maksimalni vodostaj biti u četvrtak i petak i da će dostići šest metara. Osim vikend naselja koja su u nebranjenom delu, ostala područja nisu ugrožena.

Vlasnici vikendica u vikend naselju Baračka kod Bezdana juče i u nedelju ubrzano su se iseljavali iz prizemlja vikendica kako bi od vode spasli vrednije stvari. Voda je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče stigla u skoro svih 400 vikendica, a one malobroje koje su još na suvom za dan dva biće takođe poplavljene.

- Voda je do moje vikendice stigla juče ujutru. Pre toga sve stvari smo preselili na gornji sprat. Ovo je drugi put ove godine da je Baračka poplavljena. Neće biti velika šteta, ali biće posla da se posle sve to raščisti - kaže Petar Erdelj koji se juče do vikendice probio "ladom nivom". Oni koji nemaju trenska vozila kroz Baračku prolaze čamcima, a nezaobilazna oprema su i gumene čizme. Jedan od starih stanovnika Baračke Radovan Rauški pamti da su ranije poplave bile svake tri-četiri godine, a sada je to dva-tri puta godišnje.

- U aprilu je Dunav dosegao 534 centimetra, a sada se očekuje oko šest metara. Moja vikendica je na višem delu tako da vodu dobijem tek kada vodostaj premaši sedam metara, ali je od 400 vikendica već poplavljeno 380. Kada vodostaj dostigne šest metara, koliko najavljuju za četvrtak, na suvom će biti samo desetak vikendica i Velika čarda - kaže Rauški.

- Ja sam na Baračkoj 12 godina i za to vreme bilo je tridesetak poplava. Sve što se moglo iseliti iz prizemlja digli smo na sprat i čekamo da Dunav opadne. Ovo je plavno područje Dunava i ništa nije neobično da se nađemo pod vodom - kaže Jovan Lukić domaćin na Poštinom bungalovu.

Osim Baračke poplavljena su i druga vikend naselja u nebranjenom delu toka Dunava. Zbog porasta vodostaja na delu od državne granice sa Mađarskom do Bogojeva u dužini od 61,3 kilometra na snazi su mere redovne odbrane od poplava. Maksimalni vodostaj očekuje se u četvrtak i petak kada će Dunav dostići oko šest metara. I pored visokog vodostaja nivo reke biće za oko metar ispod kote vanredne odbrane od poplava koje se proglašavaju kada Dunav kod Bezdana dostigne sedam metara. Iako su vikend naselja i drugi nebranjeni delovi pod vodom, oko 50.000 hektara koje brane nasipi od granice do Bogojeva za sada nisu ugroženi.

Danonoćna dežurstva na nasipima

- U sektoru od mađarske granice do Bogojeva preduzeli smo sve operativne mere odbrane od poplava. Naše ekipe su danonoćno na osmatranju nasipa i za sada nije uočen nije propust vode - kaže Vlado Milošev iz vodoprivrednog preduzeća "Zapadna Bačka". Slična je situacija i na deonici kanala Dunav-Tisa-Dunav, a ugrožena su i vikendaška naselja kod Novog Sada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.