Počinje upis na fakultetima

Izvor: RTS, 22.Jun.2011, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje upis na fakultetima

Državni fakulteti i visoke škole strukovnih studija danas počinju upis studenata. Kandidati do petka treba da podnesu potrebna dokumenta. Ministar Žarko Obradović pozvao dekane, koji su povećali cene školarina da ih vrate na prošlogodišnje.

Počinje upis na državnim fakultetima i visokim školama strukovnih studija. Kandidati koji do petka treba da podnesu dokumenta verovatno su već pripremili fotokopije svedočanstava, diplomu o položenom maturskom ispitu i novac za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << polaganje prijemnog.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović pozvao je fakultete u Srbiji koji su odlučili da povećaju školarine da preinače takve odluke i vrate prošlogodišnje cene.

Obradović je gostujući u Dnevniku RTS-a ukazao da odluke o povećanju školarina fakulteti nisu doneli u zakonskim okvirima i najavio je da će ukoliko bude bilo potrebno biti poslata inspekcija i obavljena interna revizija.

Ministar je podsetio da se odluka o povećanju školarine može doneti posle pribavljenog mišljenja Ministarstva prosvete i nauke, kao i da Senati univerziteta nisu doneli odluku o povećanju cena školarine.

Ministar je naveo da je odluke o povećanju školarina donelo devet od ukupno 80 državnih fakulteta i četiri od ukupno 37 viskokih škola strukovnih studija.

Koliko novca, međutim, će biti potrebno onima koji ostanu ispod crte, još nije sasvim poznato, jer odluka o školarinama na nekim fakultetima još nije konačna.

Ukoliko ne steknu status budžetskog studenta, budući brucoši će godinu na Arhitekturi plaćati 240.000 dinara, dok je najniža cena na Rudarsko-geološkom fakultetu, 45.000.

Iako je preporuka Senata Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete da se školarine ne menjaju, pojedini fakulteti su ih povećali.

Tako je na primer školarina za brucoša na Stomatologiji 220.000 dinara, dok za starije godine ostaje 180.000, a na Geografiji 77.000. Više cene imaju i Filozofski i Elektronski fakultet u Nišu.

Dekan ETF-a Miodrag Popović kaže da taj fakultet nije dobio nikakav zvaničan dopis od Ministarstva, jedino što su iz medija čuli da ministar Obradović najavljuje da fakulteti neće dobiti saglasnost o povećanju školarine.

Prodekan Poljopriverdnog fakulteta u Beogradu Zoran Rajić rekao je da je Savet poljoprivrednog fakulteta doneo odluku da školarine ostanu na istom nivou kao prošle godine.

O visini školarine odlučuje Savet fakulteta, a Ministarstvo je odobrava ili ne.

"Nažalost nemamo još stabilan model finansiranja školstva niti smo počeli da se bavimo ozbiljnim finansiranjem školstva - pre svega državnih univerziteta čiji je osnivač država. Mi smo u tranziciji koja traje 20 godina bez nekog pravog modela", rekao je rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Dekani fakulteta koji su podigli školarine kažu da će postupiti po odluci Ministarstva kakva god da bude, ali traže i da se ispoštuje procedura propisana Zakonom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.