Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje suđenje Mejakićevoj grupi

Sarajevo -- U Odeljenju za ratne zločine Suda BiH danas počinje suđenje u predmetu Željko Mejakić i drugi.

U istom predmetu sudiće se Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću. U optužnici se navodi da su njih četvorica od aprila do kraja 1992. godine u okviru sistematskog napada srpske vojske, teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija na području Prijedora direktno učestvovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Prema navodima optužnice, Mejakić je u periodu od 24. maja do 30. augusta 1992. godine, kao načelnik bezbednosti i komadant logora Omarska, bio odgovoran za sve tri smene straže u logoru, odnosno za živote preko 3.000 zarobljenih civila.

Između ostalog, tereti se za događaj koji se navodno desio sredinom juna 1992. godine, kada su šest zatvorenika teško pretukli logorski stražari i posetioci logora. Od posledica premlaćivanja jedna osoba je preminula.

Momčilo Gruban je, prema navodima optužnice, od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio komandir jedne od tri smene straže u logoru Omarska. On je između ostalog, odgovoran za događaje koji su se desili u junu 1992. godine kada je grupa stražara i posetilaca logora na smrt pretukla četiri lica.

Duško Knežević je od 24. maja do 30. augusta 1992. godine, bez službenog položaja u logorima Omarska i Keraterm, redovno ulazio u njih i po svojoj volji i neometano navodno ubijao i premlaćivao zatvorenika.

Kako se navodi u optužnici, on je, između ostalog, početkom jula 1992, koristeći palice, sa još četiri osobe surovo pretukao jednog zarobljenika.

Dušan Fuštar je, prema navodima optužnice, od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio takođe komandir jedne od tri smene straže u logoru Keraterm. Između ostalog, Fuštar je navodno učestvovao u odabiru približno 20 muškaraca iz Keraterma koji su streljani.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ustupljen vlastima BiH.

Mejakić i ostali optuženi u istom predmetu su 9. maja ove godine prebačeni u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.