Počinje školska godina za osnovce i srednjoškolce

Izvor: Blic, 01.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje školska godina za osnovce i srednjoškolce

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas počinje nova školska godina, u kojoj Srbija dobija oko dve hiljade osnovaca prvaka više nego lane. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ove godine u školske klupe sešće 78.477 prvačića, dok u srednjim školama u prvom razredu startuje njih više od 80.000. U Srbiji je ove godine ukupno nešto više od 618 .000 osnovaca, a srednjoškolaca je oko 290.000.

Prvo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola završava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se 31. decembra, kad počinje zimski raspust. Prema internom pravilniku Ministarstva prosvete, raspust traje do 22. januara 2009. godine. Osim zimskog i letnjeg raspusta, učenici imaju i prolećni raspust koji traje od 21. do 24. aprila. Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 29. maja, a za učenike ostalih razreda osnovnih škola 12. juna.

Srednjoškolci se raspuštaju 19. juna, a izuzetak su maturanti gimnazija kojima se nastava završava 22. maja. Učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola raspuštaju se 29. maja.

Tokom prvog polugođa, neradni dani su 3. i 4. novembar, a u drugom polugodištu praznuju se Sveti Sava (27. januar) i Vidovdan (28. jun).

Kad je o fakultetima reč, danas počinje drugi upisni rok za brucoše, a završava se 19. septembra. Budući studenti prijave za upis na preostalo 8.461 slobodno mesto u sedam državnih univerziteta u Srbiji mogu predati danas i sutra, dok će prijemni ispiti biti održani od 3. do 5. septembra. Nešto više od 2.300 mesta u septembarskom upisnom roku rezervisano je za školovanje o trošku iz budžeta i oko 6.100 mesta za samofinansirajuće studente.

Na Univerzitetu u Beogradu ima 2.050 slobodnih mesta, i to na 15 fakulteta, uglavnom na tehničkim i prirodno-matematičkim, ali i na Filološkom i Učiteljskom fakultet. Na visokoškolskim ustanovama Novosadskog univerziteta ostalo je 1.885 mesta, a u Kragujevcu mesta ima na gotovo svim fakultetima. Univerzitet u Nišu u septembru može da upiše 1.752 brucoša, Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 1.384, a Novopazarski univerzitet 111 studenata. Budući studenti prilikom prijave na konkurs treba da donesu na uvid originalna lična dokumenta, prijavni list i da predaju fotokopije svedočanstva za sva četiri razreda završene srednje škole, diplomu o položenom maturskom ispitu i dokaz o uplati za polaganje prijemnog ispita, ili testa sposobnosti.

Povodom početka nove školske godine, episkop hvostanski Atanasije služio je juče, sa blagoslovom patrijarha Pavla, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, svečanu arhijerejsku liturgiju.

Pojačane saobraćajne patrole

Učenici koji danas kreću u svoje škole biće bezbedniji na pešačkim prelazima, kolovozima i trotoarima u neposrednoj okolini. Od danas do 15. septembra saobraćajna policija će pojačati kontrole oko osnovnih i srednjih škola.

Statistike pokazuju da deca u saobraćaju najviše stradaju na početku i krajem školske godine.

- Saobraćajne patrole će biti pored svake škole sat pre početka i sat po završetku školskih časova - objasnio je Tomislav Simić iz MUP-a Srbije.

U MUP-u upozoravaju da na najmlađe školarce takođe moraju da obrate pažnju roditelji i oni koji ih vode do škola i iz škole.

Afera sa udžbenicima

Za razliku od prethodnih godina, ovaj put škole ne potresaju štrajkovi zbog niskih zarada prosvetara, ali zato imamo aferu povlačenja 20 udžbenika namenjenih osnovcima od prvog do petog razreda. Povodom odluke Ministarstva prosvete da uoči samog početka školske godine povuče iz upotrebe oko 100.000 primeraka udžbenika, juče je Nacionalna organizacija potrošača Srbije zatražila da Ministarstvo poništi ovu odluku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.