Počinje saslušanje kandidata za evropske komesare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje saslušanje kandidata za evropske komesare

U Evropskom parlamentu danas počinju saslušanja kandidata za nove komesare u Evropske komisiji, koja će trajati do 8. oktobra.

Uoči saslušanja dve kadidature su već sporne, pošto je Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta suspendovao postupak za Rumunku Rovanu Plumb i Mađara Lasla Tročanjija zbog navodnog sukoba interesa.

Iako Odbor za pravna pitanja ima ovlašćenja da suspenduje saslušanja predloženih kandidata ako postoji sumnja o sukobu interesa, reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je o presedanu jer se nikad do sada nije dogodilo da već u toj fazi kandidature naiđu na prepreke.

Prema parlamentarnoj proceduri, Odbor za pravna pitanja može da predloži spornim kandidatima da se odreknu finansijskih interesa zbog kojih je ustanovljen sukob interesa, da zatražiti promenu resora koji im je dodeljen ili da ih proglasi "neprikladnim" za komesara.

Svi predloženi komesari moraju da ispune deklaraciju u kojoj moraju da navedu sve dužnosti koje su obavljali u poslednjih 10 godina, finansijske interese koji bi mogli da upozore na sukob interesa i članstvo u telima koja mogu da utiču na obavljanje dužnosti komesara.

Nakon saslušanja sastaće se koordinatori poslaničkih klubova koji će iza zatvorenih vrata glasati o kandidatu, a za zeleno svetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora.

Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa.

U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.