Počinje rekonstrukcija i izgradnja nove Infektivne klinike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje rekonstrukcija i izgradnja nove Infektivne klinike

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu uskoro će dobiti nov izgled, rekonstrukcijom postojeće i izgradnjom nove zgrade, čime će dugogodišnji problem ove zdravstvene ustanove od izuzetne važnosti za naš zdravstveni sistem konačno biti rešen, saopštio je danas Klinički centar Srbije (KCS).

Problem rekonstrukcije Infektivne klinike postoji već decenijama unazad, i do sada niko nije imao dovoljno snage i želje da se izbori sa ovim problemom.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove ustanove doc.dr Goran Stevanović ističe da će Klinika za infektivne i tropske bolesti biti rekonstruisana kroz faze, kako bi se omogućio nesmetan rad i zbrinjavanje pacijenata.

„Zahvaljujući izuzetnom razumevanju i podršci Ministarstva zdravlja i uprave Kliničkog centra Srbije, a uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja, nakon obimnog i dugotrajnog pripremnog perioda kroz pripremu projektnog zadatka, najzad je započet proces potpune rekonstrukcije Klinike za infektivne i tropske bolesti. Taj proces će ići kroz nekoliko faza, zbog potreba stalnog rada Klinike i njene spremnosti da u svakom trenutku odgovori epidemijskim dešavanjima, odnosno zbrinjavanju pacijenata", rekao je Stevanović.

U prvoj fazi će biti izvedeni radovi na rekonstrukciji postojećih objekata Klinike.

„Rekonstrukcijom postojećih objekata biće omogućeno da tokom narednih faza, u uslovima intenzivnih građevinskih radova na novom objektu, svi pacijenti budu u potpunosti zbrinuti, odnosno da tokom izvođenja radova neće biti neophodno smanjenje obima usluga koje se pružaju našim pacijentima. U toku je priprema projektnog zadatka, nakon čega sledi projektovanje i ostale pripremne aktivnosti da bi sami građevinski radovi ove faze otpočeli na jesen", kaže dr Stevanović.

Direktor KCS prof.dr Milika Ašanin ističe da na ovom izuzetno složenom problemu, rekonstrukciji i sanaciji Klinike za infektivne bolesti, Ministarstvo zdravlja i KCS rade već dugo, kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

„Zbog značaja ali i specifičnosti ove zdravstvene ustanove, neophodno je bilo iznaći trajno, sistemsko i održivo rešenje, koje će obezbediti znatno bolje uslove za boravak pacijenata i rad zaposlenih zdravstvenih radnika, po najsavremenijim zdravstvenim standardima. Izuzetno smo zadovoljni što smo najzad u tome uspeli, i što ćemo vrlo brzo, u krugu novog Kliničkog centra Srbije, čija je izgradnja uveliko u toku, imati i novu Kliniku za infektivne i tropske bolesti", ističe prof.dr Milika Ašanin.

Činjenica je da je ovaj građevinski objekat star blizu 100 godina, i da svaki vid građevinskih radova i intervencija u cilju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije na istom predstavlja izuzetno složen građevinski posao, navodi se u saopštenju.

Otežavajuću okolnost za rekonstrukciju Klinike za infektivne bolesti predstavlja nemogućnost da se pojedine etaže ili vertikale u potpunosti isprazne, a pacijenti presele na drugu lokaciju, zbog specifičnosti patologije i nepostojanja alternativne infektološke ustanove na teritoriji grada.

Drugim rečima, kako se napominje, zbog značaja i specifičnosti Klinike za infektivne bolesti, nije moguće, čak ni na kraće vreme, smanjiti kapacitet ove ustanove, a da ne nastane širi problem u pogledu zbrinjavanja infektoloških bolesnika.

Paralelno sa pripremom za predstojeću rekonstrukciju, Ministarstvo zdravlja i KCS kao i uprava Klinike za infektivne bolesti ulažu maksimalne napore kako bi ova ustanova omogućila adekvatno zbrinjavanje pacijenata.

U protekle dve i po godine deo spoljašnje stolarije zamenjen je novom PVC stolarijom na odeljenjima hepatitisa.

Obavljeni su radovi na obnovi magistralnih vodova grejanja u dve zgrade, Paviljon I i II, kompletno je rekonstruisan deo krova nad delom intenzivne nege koji je prokišnjavao. Na odeljenju VI je sređena bolesnička trpezarija.

U istom periodu na odeljenju VI su i kompletno renovirana dva poluizolaciona boksa sa pripadajućim predprostorom, reinstalisan je sistem magistralnih cevi grejanja, sa novim manometarskim i ventilskim sistemom kontrole.

Urađena je sanacija i obnova prijemnotrijažnog odeljenja sa boksevima za pregled pacijenata, sanacija toaleta, i započeti su unutrašnji radovi na hodniku.

Za potrebe klinike, za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju objekta, u prethodnom periodu utrošeno je više od 20 miliona dinara.

U istom periodu u Klinici je zaposleno 11 lekara i veći broj medicinskih sestara. Takođe, uložena su značajna sredstava i u nabavku najsavremenije dijagnostičke opreme.

Od 2014. do danas nabavljeno je 17 aparata: 8 respiratora, 2 defibrilatora, 6 monitora, 5 aspiratora. U endoskopiji nabavljeni su aparati: ultrazvuk kolor dopler, video gastroskop , LCD monitor za potrebe laparoskopa, video kolonoskop, kaže se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Konačno! Infektivna klinika dobija moderan objekat, pacijenti zbrinuti

Izvor: B92, 23.Jan.2019

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu uskoro će dobiti nov izgled, rekonstrukcijom postojeće i izgradnjom nove zgrade, čime će dugogodišnji problem ove zdravstvene ustanove od izuzetne važnosti za naš zdravstveni sistem konačno biti rešen, saopštio je danas Klinički centar Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.