Šta nas čeka na suđenju sa Hrvatskom koje sutra počinje u Hagu

Izvor: Blic, 02.Mar.2014, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka na suđenju sa Hrvatskom koje sutra počinje u Hagu

Proces u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, gde su Hrvatska i Srbija tužile jedna drugu za genocid, počeće sutra i trajaće pet sedmica, a prvi će istupiti Zagreb. Međunarodni sud pravde u Hagu

Petnaestoro sudija ovog najvišeg suda UN donelo je raspored, prema kojem će prvi istupiti advokati i profesori međunarodnog javnog prava iz Engleske koji zastupaju Hrvatsku.

U uvodnoj riječi oni će u toku jedne sedmice objasniti zbog čega su podneli tužbu protiv bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SR Jugoslavije, kakva je bila priroda konflikta i najaviti koje će sve dokaze izvesti. Potom će u narednoj sedmici iskaze dati njihovi svedoci.

U trećoj nedelji procesa pravni tim Srbije, predvođen Sašom Obradovićem, izneće odgovore na hrvatsku tužbu i kontraargumente kojima će pobijati navode zvaničnog Zagreba.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da se Srbija veoma ozbiljno pripremala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid sa Hrvatskom i da raspolaže snažnim argumentima.

Srpski ekspertski tim iskoristiće pojavljivanje pred Međunarodnim sudom pravde za dostojno prezentovanje pažljivo pripremanih i temeljno dokumentovanih argumenata.

“Spremamo se za Hag u uverenju da je najviša sudska instanca UN najbolji, ako ne i jedini adekvatan međunarodni pravni forum za razmatranje međusobnih optužbi”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Svetski eksperti u srpskom timu

Osim srpskih pravnika i diplomata, u timu su i svetski priznati stručnjaci, kao što su predsedavajući Međunarodnog udruženja proučavalaca genocida Vilijam Šabas i urednik Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesor Andreas Cimerman.

Srpske interese pred Međunarodnim sudom pravde predstavljaće i urednik Komentara Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Kristijan Tamz i poznati londonski advokat Vejn Džordaš.

Ministarstvo pravde Srbije navodi da se presuda ne očekuje pre jeseni.

Hrvatska je tužbu, zbog navodnog genocida, protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela u julu 1999. godine, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine. Identitet i broj svedoka, sud i obje strane nisu saopštili.

Izveštačima je dozvoljeno da prate iskaze, ali će o njima javnost moći da obaveste tek 1. aprila.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje da će, “ako bude pravde i poštenja”, Međunarodni sud pravde u Hagu proglasiti hrvatsku akciju “Oluja” - genocidom i ocenjuje da su Srbi “već sada na dobitku, jer će izneti svoju istinu”.

- Ako bude pravde, očekujemo da sud prihvati da je genocid počinjen u "Oluji", a u drugim slučajevima da su bili ratni zločini. A ako kaže da to nije bio genocid, onda očekujemo da u obrazloženju presude kaže šta je to onda bilo - ako nije genocid - rekao je Štrbac Srni.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šta nas čeka na suđenju sa Hrvatskom koje sutra počinje u Hagu, Srbija četvrti put pred MSP

Izvor: Blic, 02.Mar.2014

Proces u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, gde su Hrvatska i Srbija tužile jedna drugu za genocid, počeće sutra i trajaće pet sedmica, a prvi će istupiti Zagreb. Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu, kao jedan od sudskih organa Ujedinjenih nacija, vodio je četiri procesa u vezi s događajima na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.