Počinje podnošenje zahteva Holandiji za isplatu odštete porodicama žrtava genocida u Srebrenici

Izvor: Beta, 07.Jun.2021, 13:10

Počinje podnošenje zahteva Holandiji za isplatu odštete porodicama žrtava genocida u Srebrenici

Porodice žrtava genocida u Srebrenici zahtev za odštetu od holandske vlade mogu podneti od sledeće nedelje, objavila je danas komisija Vortman (Wortmann), koja u ime holandskog Ministarstva odbrane utvrdjuje ko ima pravo na odštetu, prenela je holandska televizije NOS.Naknada je namenjena porodicama 350 žrtava koje su se 13. jula 1995. godine u trenutku pada Srebrenice nalazile unutar baze UN u Potočarima.Iako je 350 bosanskih muslimana potražilo utočište u enklavi koja je bila pod zaštitom holandske vojske u sastavu medjunarodnih snaga UN, lako naoružani holandski vojnici bez podrške iz vazduha napustili su enklavu, a ovih 350 muslimana je, zajedno sa još 8.000 bosanskih muslimana, dečaka i muškaraca, ubijeno od strane Vojske Republike Srpske.Vrhovni sud u Holandiji je 19. jula 2019. godine presudio da je Holandija nezakonito postupila, ne nudeći grupi od 350 bosanskih muslimana izbor da ostanu u bazi UN.Šansu za preživljavanje da su ostali u bazi, sud je procenio na deset odsto, zbog čega je Holandija dužna da porodicama žrtava isplati deseti deo od pretrpljene štete.Kako bi ubrzala isplatu, komisija Vortman je formulisala jedinstveno pravilo za odredjivanje naknade za procenjenu pretrpljenu nematerijalnu i materijalnu štetu: udovici pripada naknada od 15.000 evra, a član porodice koji je izgubio oca, sina ili ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Počinje podnošenje zahteva Holandiji za isplatu odštete porodicama žrtava genocida u Srebrenici

Izvor: Danas, 07.Jun.2021

Porodice žrtava genocida u Srebrenici zahtev za odštetu od holandske vlade mogu podneti od sledeće nedelje, objavila je danas komisija Vortman (Wortmann), koja u ime holandskog Ministarstva odbrane utvrdjuje ko ima pravo na odštetu, prenela je holandska televizije NOS.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.