Počinje obuka javne uprave o veštačkoj inteligenciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021, 15:01

Počinje obuka javne uprave o veštačkoj inteligenciji

Prvi krug obuke službenika javne uprave iz novih tehnogija i četvrte industrijske revolucije završen je, a premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da se sa reformom javne uprave nastavlja i to sa ciljem da podrži prelazak naše privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama.

Brnabić je, na panel diskusiji "Kako nove tehnologije oblikuju svet", održanoj u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, kazala da počinje obuka zaposlenih u javnoj upravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako na državnom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou i to o tome šta znače stvari kao što su veštačka inteligencija, blokčejn tehnologija, kriptovalute, otvoreni podaci...

Zaposleni u javnoj upravi biće obučavani i o tome kako mogu da iskoriste ta znanja u svom radu kako bi, kako kaže premijerka, svi zajedno bili još bolji servis građanima i privredi, a sve sa ciljem da javna uprava uspe da isprati promene u našoj privredi, prelazak naše privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama i da ne predstavlja prepreku, već podršku za čitav taj razvoj.

Brnabić je podsetila da je reforma javne uprave počela 2016. godine uvođenjem elektronske uprave koja je sada, dodaje, mehanizam koji koordinira sa svim reformama.

Navela je da je 2017. godine trasiran put za transformaciju našeg društva i naše privrede koji su zasnovanih na radno intenzivnim investicijama ka društvu i privredi zasnovanih na znanju, novim tehnologijama, inovacijama, kreativnosti.

"Uspeli smo da napravimo osnovu za elektronsku upravu, da krenemo da je živimo i budemo servis i građanima i privredi, ali smo takođe uspeli da napravimo osnovu za transformaciju našeg društva i privrede ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, inovaciji, novim tehnologijama", kazala je.

Premijerka je rekla i da je sledeće po tom pitanju što se radi u našoj zemlji razvoj veštačke inteligencije i biotehnologija.

"To vidimo kao sledeći korak u razvoju Srbije. Sada ulažemo dodatne resurse i u podizanje dodatnih kapaciteta i znanja naših građana generalno kroz digitalni karavan koji imamo, ali paralelno sa tim i mnogo više vremena i energije u to da javni službenici razumeju na pravi način digitalni svet i nove tehnologije", rekla je.

Brnabić smatra da neće moći da se isprati i podrži privreda, ako javna uprava nema kapacitet da razume te promene i da shvati šta je blokčejn, kriptovalute, šta znači primena veštačke inteligencije.

"Stalno će privreda nailaziti na probleme ako javna uprava ne bude mogla sve to da podrži i iznese", navela je Brnabić.

Naglasila je da je sada najbolje vreme kada Srbija kreće u dodatnu transformaciju javne uprave, što Srbija radi prva u Evropi, a što će omogućiti da se nastavi sa etabliranjem naše zemlje kao jednog od evropskih lidera u novim tehnologijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Najbolje vreme da se krene u dodatnu transformaciju javne uprave

Izvor: Danas, 13.Dec.2021

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se nastavlja reforma javne uprave kako bi ona podržala prelazak domaće privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.