Prvi dan male mature: Završen test iz spskog jezika; Objavljen tzv. ključ

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 07:49

Prvi dan male mature: Završen test iz spskog jezika; Objavljen tzv. ključ

Beograd -- Danas je počelo polaganje male mature. Prvog dana se polaže test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Polaganje prvog testa počelo je jutros u devet časova, završeno je u 11, a nešto posle 12 časova Ministarstvo prosevete je objavilo tzv. ključ, odnosno rešenja današnjeg testa iz srpskog, to jest maternjeg jezika.

Rešenja možete pročitati na ovom linku.

Budući srednjoškolci kažu da test nije bio težak a preovladavala su dva tipa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadataka.

"Nije bilo teško, pitanja su bila otvorenog i zatvorenog tipa. Ono što je meni bilo najteže jeste poslednje pitanje gde je bio tekst iz dela 'Stari Vujadin' ", rekao je jedan budući srednjoškolac.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić je rekao ranije da polaganje traje 120 minuta i samim postupkom polaganja je predviđeno da učenici ne mogu da napuste prostoriju prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta.

Pomoćnik ministra je rekao da učenici i roditelji ne treba da brinu i da u srednjim školama ima dovoljno mesta.

"Imamo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u sistemu, a u srednjim školama imamo oko 75.800 slobodnih mesta. Tako da ima dovoljno mesta za sve", rekao je on.

Pašić je istakao da očekuje da se osmaci dobro pripreme i uputio je zahvalnost nastavnicima koji su sa njima imali u prethodnom periodu pripremnu nastavu kako bi što bolje uradili svoj završni ispit.

"Sledeći korak u okviru završnog ispita je selekciona funkcija, to znači da učenici mogu da dobiju 40 poena na ova tri testa, srpski odnosno maternji jezik - 14 poena, na matematici takođe 14 poena, a na izabranom testu 12 poena. Treća funkcija je evaluaciona. Što znači da škole na osnovu rezultata završnog ispita rade kasnije evaluaciju i procenu da li je ocenjivanje učenika u skladu sa njihovim postignućima. Preduzimaju i odredjene aktivnosti za unapredjenje sistema obrazovanja", objasnio je pomoćnik ministra.

Ono što je pravilnikom definisano da učenik koji ima manje od 50 poena iz škole i sa završnog ispita, kako je rekao Pašić, ne može da upiše četvorogodišnju srednju, odnosno, može da upiše trogodišnju srednju školu.

Pored srpskog jezika, završni ispit se polaže na još osam jezika - na albanskom, bugarskom, slovačkom, rusinskom, mađarskom, rumunskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MALA MATURA POČINJE TAČNO U 9! Đaci danas polažu test iz maternjeg jezika

Izvor: Kurir, 21.Jun.2023

Ove godine budući srednjoškolci prvi put će na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja iz predmeta po izboru

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.