Počinje istraga trgovine organima, očekivanja pomešana

Izvor: Southeast European Times, 17.Nov.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje istraga trgovine organima, očekivanja pomešana

Istraga tvrdnji Saveta Evrope da je albanska OVK vadila ljudske organe i trgovala njima počela je u nadi da će pravda biti zadovoljena, ali mnogi Srbi sumnjaju u to.

17/11/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 17.11.2011.

Radna grupa EU -- na čelu sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom -- počela je prošle nedelje istragu tvrdnji koje je izneo izvestilac SE Dik Marti da je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) vadila organe >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << srpskih i albanskih civila i trgovala njima.

„Radna grupa će istraživati tvrdnje o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu iz izveštaja Saveta Evrope od decembra 2010. godine. Pored toga ... ispitaće moguće otmice, držanje u zarobljeništvu, maltretiranje i ubistva u tom periodu, kao i bilo koje druge zločine povezane sa tvrdnjama navedenim u izveštaju“, izjavio je Vilijamsonov portparol Juri Las za SETimes.

Las je naglasio da je održanje međunarodnih standarda u istrazi iznetih tvrdnji od najvećeg značaja. „[Istraga] treba da bude posmatrana kao pravedna i nezavisna krivična istraga koja se sprovodi u skladu sa međunarodnim pravosudnim standardima.“

Vilijamson je imenovan za šefa tima u avgustu, samo dva meseca nakon što je EULEKS osnovao specijalan tim istražitelja i tužilaca.

On je priznao da će istraga biti složena i da će biti potrebno izvesno vreme da se ona zaključi, ali je rekao da je radna grupa već preduzela korake da obezbedi informacije iz brojnih institucionalnih izvora, analizira informacije i pokrene sopstvene istražne aktivnosti.

„S obzirom da su se ti događaji odvijali pre 12 godina i da je teško pronaći materijalne dokaze... Očekujem da će istraga uglavnom biti fokusirana na pronalaženje očevidaca koji su u stanju da rekonstruišu neke dokaze. Stoga će ovaj proces biti vrlo obiman i možda će biti potrebno nekoliko godina da se javno saopšte rezultati radne grupe“, rekao je bivši albanski ekspert UNMIK-a Roland Đoni za SETimes.

Vilijamson je posetio Tiranu 9. novembra, gde se sastao sa premijerom Salijem Berišom i pozdravio posvećenost Albanije potpunoj saradnji.

Potpuna i bezuslovna saradnja Albanije sa radnom grupom EU u sprovođenju istrage na teritoriji Albanije je pozitivna stvar“, primetio je Đoni.

Vilijamson je krajem oktobra posetio Kosovo i Srbiju.

Srpska ministarka pravosuđa Snežana Malović izjavila je prošlog petka da se nikada nije postavljalo pitanje da li će pravosudna tela zemlje pružiti potpunu podršku radnoj grupi EULEKS-a.

„Naravno da ćemo sarađivati sa predstavnikom EULEKS-a da bi se rasvetlila trgovina organima, koja je dobila i zvaničan pečat nakon iznošenja slučaja u Savetu Evrope“, rekla je Malović Tanjugu.

Međutim, ona je ponovila stav Srbije da bi istragu trebalo da sprovodi nezavisna komisija.

„Bilo bi najbolje da se formira nezavisno telo, sa mandatom UN, koje bi se bavilo tim pitanjem, jer se dokazi i osumnjičeni nalaze u nekoliko zemalja“, rekla je ona.

Mada mnogi Srbi posmatraju EU i međunarodne institucije na Kosovu sa nepoverenjem i ne veruju da će nastojanja radne grupe EULEKS doneti puno rezultata, neki izražavaju nadu, jer veruju da međunarodno humanitarno pravo mora da se poštuje i da se utvrde činjenice o nestalima.

„Sudbina 520 naših najmilijih i dalje je nepoznata. Čekali smo vrlo dugo da se utvrdi istina o njima. Niko nas nije obavestio o bilo čemu u vezi sa istragom; tek smo iz medija [saznali] da je gospodin Vilijamson počeo sa radom“, rekla je za SETimes predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović.

„Ubeđeni smo da će gospodin Vilijamson istraživati sve tvrdnje i sumnje i da će biti objektivan“, dodala je ona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.