Počinje Velikogospojinski post

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2010, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Velikogospojinski post

Za pravoslavne vernike danas počinje četrnaestodnevni Velikogospojinski post, koji se okončava na praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Veliku Gospojinu, 28. avgusta.

Velikogospojinski post je na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino, i na Preobraženje, kada se razrešava na ribu.

Za hrišćane post nije samo uzdržavanje od masne i mrsne hrane, već ima prvenstveno duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << te pojačanju molitava i činjenju dobročinstva.

Duhovno se nad telesnim naročito naglašava tokom posta, kada duhovnim očvršćavanjem i molitvama čovek umanjuje mogućnost svesnog ili nesvesnog činjenja greha.

Post je uveo Isus Hristos, koji je 40 dana i noći postio u pustinji, nakon čega je izašao kao pobednik nad iskušenjima koja mu je postavio Sotona.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim jednodnevnih, postoje i višednevni postovi, a to su, uz Velikogospojinski, još i Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Počinje Velikogospojinski post

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 14.Avg.2010

Za pravoslavne vjernike danas počinje četrnaestodnevni Velikogospojinski post, koji se okončava na praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Veliku Gospojinu, 28. avgusta. Velikogospojinski post je na vodi, osim subotom i nedjeljom, kada se dozvoljava ulje i vino, i na Preobraženje, kada se razrješava...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.