Počinje Ramazan

Izvor: Mondo, 05.Maj.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Ramazan

Najvažniji i najsvetiji meseca Islama, mesec posta – Ramazan, počinje večeras.

Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović uputio je vernicima islamske veroispovesti poslanicu povodom Ramazana i pozvao ih da čuvaju sebe i svoje porodice i da ne "troše svoje vreme u besposlice".

Navodeći da će Ramazan ove godine trajati 29 dana, Nasufović je kazao da je prvih deset dana tog meseca "u znaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << spuštanja Božanske milosti na sve živo i neživo", da je sredina Ramazana "oprost od greha", a da je kraj "u znaku oslobađanja od paklene vatre".

"Ovo je blagoslovljen i odabran mesec u kom se otvaraju vrata Raja a zatvaraju vrata Pakla. Ramazanski dani i noći su posebni, čiji se sati i minuti nikakvim zlatom ni srebrom ne mogu vrednovati", naveo je reisu-l-ulema.

Po njegovim rečima, Ramazan je blagoslovljen mesec jer je u njemu otpočela "objava Kur'ana i zato što je u njemu propisan post".

"Post je zaštita od svega što čoveka udaljava od Boga i od čoveka. Srećan je onaj koji se u Ramazanu odazove Božanskom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čoveku", naveo je Nasufović i muslimanima u Srbiji i dijaspori poželeo srećne dane Ramazana uz tradicionalni pozdrav "Ramazan-šerif mubarek olsun".

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a zahteva potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

Islamskim vernicima je u ovom periodu zabranjeno ratovanje.

Od njih se takođe očekuje da što više slede učenje Muhameda, i naročito nastoje da uspostave što bolje međuljudske odnose.

Ramazanski bajram kojim se završava mesec posta, ove godine slavi se 4. juna.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.