Počinje: Prvo će ispustiti 50.000 komaraca u vazduh, a onda još 50.000

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 10:44

Počinje: Prvo će ispustiti 50.000 komaraca u vazduh, a onda još 50.000

Zagreb -- Radi suzbijanja komaraca, u iduće dve sedmice u zagrebačko Cvjetno naselje biće ispušteno 100.000 sterilnih mužjaka tigrastog komarca.

Reč je o pilot-projektu suzbijanja komaraca metodom koja se primenjuje u nekoliko zemalja EU. Reč je o, kako piše Index.hr, SIT biološkoj metodi suzbijanja komaraca, koja se sprovodi ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu.

Oni se pare s divljim ženkama iste vrste na području gde su ispušteni, a rezultat je da ženke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca.

Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tokom dužeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi na kraju trebalo da dovede do znatnoga pada brojnosti jedinki tigrastih komarca na tom području.

Tako će, u prvoj sedmici koja počinje danas, na području Cvjetnog naselja biti pušteno 50.000 jedinki komaraca, a iduće sedmice još toliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.