Počinje  »Prvi kadar«: Moto festivala je »Devet života«

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje »Prvi kadar«: Moto festivala je »Devet života«

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu danas počinje 9.međunarodni filmski festival “Prvi kadar” koji će trajati do 12. novembra, a ovogodišnji moto je “Devet života”.

Moto ovogodišnjeg festivаlа nа simboličаn nаčin oznаčаvа 9 uspješnih filmskih festivаlа, koji su u nаjtežа vrememenа zа kulturu i umjetnost, uspjeli dа prežive i prebrode sve finаnsijske probleme i održe se nа veliko zаdovoljstvo publike Istočnog Sаrаjevа i umjetnikа, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji su svojim filmovа i učešćem pomogli u ostvаrenju vodeće misije festivаlа, školovаnju mlаde filmske publike i promociji i afirmaciji domaćeg i svjetskog filmskog stvaralaštva.

Početak festivala biće u znaku umjetničke fotografije, Rajka Paštara, koji će se predstaviti kroz izložbu “Trenutаk stvаrnosti“. Festival će otvoriti nagrađivani dokumentarac „U mraku“, reditelja Gorana Stankovića, koji je nedavno na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu magistrirao filmsku reži kratki igrani film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića „Đurđevak crveni“, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Jaroslavu u Rusiji, gdje je i nagrađen.

Publika će imati priliku da vidi i izbor animiranih filmova autora iz zemlje I svijeta.

Odlukom Savjeta festivala Plaketa “FILMSKA KLAPA ZA RAZVOJ KINEMATOGRAFIJE U BIH” ove godine se dodjeljuje Sarajevo Film Festivalu, za doprinos u razvoju filmske umjetnosti BiH, afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva, i stvaralaštva Ex Yu prostora.

U okviru festivala, pored takmičarskog programa, biće organizovane i specijalne projekcije, projekcije animiranih filmova Asifa Brazil, dječiji program KIDS Fest, program “Veče laureate”, promocijafestivala Balkan New Film Fest (BANEF) i SNOWE festivala, Švedska.

Preko 5000 prijavljenih filmova, dokazuje da je festival prepoznat među umjetnicima cijeloga svijeta, kao značajna i prestižna filmska manifestacija. Nakon 10 mjeseci napornog rada na pregledu i selekciji filmova selektorka festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić je za takmičarski program odabrala 55 filmova koji se takmiče u 9 selekcija. To dokazuje da se festival iz godine u godinu širi, obogaćuje sadržaj i program i sigurno korača ka svom jubileju.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

(NN/lukavicaonline.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.