Počinje Bitef

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Bitef

Međunarodni pozorišni festival Bitef otvoriće večeras u Domu omladine Beograda hrvatski reditelj Borut Šeparović, čijom predstavom "A gde je revolucija stoko" u izvođenju trupe "Montažstroj" počinje glavni program.

Do 30. septembra biće izvedeno 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", kao i za Specijalnu nagradu žirija. Selektor 48. Bitefa je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Prošlost je sada", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a tema više predstava je u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata. Ratom se direktno bavi predstava "Front" izabrana za zatvaranje Bitefa - 30. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - nemačka produkcija u postavci istaknutog flamanskog režisera Luka Persevala, koji živi i radi u Berlinu.

U glavnom programu su i "(A)Polonia" Kšištofa Varlikovskog (Poljska), "Naš razred" Jane Ros (Litvanija), "Prošlost je sada" Korine Majer (Švajcarska), "Bojno polje sećanja 1914/2014" Hansa-Vernera Krezingera (Nemačka), "Poludela lokomotiva" Jerneja Lorencija (Slovenija), "Aleksandra Zec" Olivera Frljića (Hrvatska).

U selekciji su i regionalna koprodukcija "Grobnica za Borisa Davidoviča" u režiji Ivice Buljana, domaće predstave po dramama "Zmajeubice" Milene Marković i "Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović, "Neoplanta" Andraša Urbana i Novosadskog pozorišta, kao i scensko-teorijski projekat "Communitas na ispitu" Ane Vujanović i Saše Asentića.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.