Počinioci moraju da odgovaraju: Osuda zbog paljenja pravoslavne crkve u Prizrenu

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 15:00

"Počinioci moraju da odgovaraju": Osuda zbog paljenja pravoslavne crkve u Prizrenu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Misije UN na KiM (UNMIK) Karolina Zijade osudila je pokušaj paljenja Crkve Svetog Pantelejmona.

Ona je poručila da počinioci moraju da odgovaraju.

"Napadi na verske i kulturne objekte podrivaju međuetničke i međureligijske odnose. Počinioci moraju da odgovaraju i sloboda veroispovesti mora da bude zaštićena", poručila je Karolin Zijade, a preneo UNMIK na Tviteru.

Na Crkvu Svetog Pantelejmona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Prizrenu u noći između 17. i 18. aprila bačena je eksplozivna naprava. Kosovska policija saopštila je da je izbio požar u blizini vrata crkve, koji je ugašen.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM upozorila je da pokušaj paljenja crkve jasno ukazuje da bi albanski estremisti mogli ponovo da ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora. Crkva Svetog Pantelejmona iz 14. veka bila je zapaljena tokom pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, a potom je obnovljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.