Početkom aprila se SELI DEO AUTOBUSKE STANICE, a ovo je njena nova LOKACIJA

Izvor: Press, 13.Feb.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početkom aprila se SELI DEO AUTOBUSKE STANICE, a ovo je njena nova LOKACIJA

Datum selidbe dela Beogradske autobuske stanice uveliko se približava, pa će već od aprila autobusi iz cele Srbije i inostranstva pristizati u prestonicu na novu lokaciju!
Foto:BLic
Radovi na potezu iza sadašnje stanice BAS-a, ali i nekadašnje Glavne železničke stanice, uveliko su u toku. Veliki parking je već završen i autobusi su na njega premešteni krajem prošle godine, a na istom mestu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << čim budu završeni i propratni objekti, biće izmešteni dolazni peroni.
Foto: Blic / RAS Srbija
Grade se objekti kod dolaznih perona

- Radovi na potezu iza Glavne autobuske stanice su u u toku. Prema dinamici izvođenja, završetak očekujemo krajem marta i početkom aprila ove godine jer su privremeno prekidani u decembru 2018. i januaru 2019. zbog vremenskih uslova. Privremeni dolazni peroni koji se sada nalaze kod hotela “Bristol” biće premešteni na novu lokaciju odmah po završetku gore navedenih radova - jasno poručuju iz BAS-a.
Najveći deo Beogradske autobuske stanice, na kojem su odlazni peroni, kao i desetine i desetine šaltera, sa raznim ugostiteljskim objektima, ostaće i narednih godina na mestu gde se i sada nalaze.
Foto: Blic / RAS Srbija
Parking u funkciji od kraja 2018.
 

Podsetimo, prema prvobitnoj varijanti koja je bila aktuelna tokom 2017. i 2018. bilo je predviđeno da se Glavna autobuska stanica, ili barem jedan njen deo, izmeste na Novi Beograd, u Blok 42 prekoputa Buvljaka. Međutim, na tom prostoru je sagrađen samo jedan manji privremeni objekat (zvanično nazvan “aneks”), dok je BAS velike radove započeo u okolini Savskog trga.
Do kada će Glavna autobuska stanica ostati “sa ove strane Save”, to niko ne zna ili barem neće zvanično da kaže, mada je s obzirom na velike investicije koje su u toku, sa gradnjom velikog parkinga i dolaznih perona, jasno da će BAS ostati na ovom potezu najmanje još nekoliko godina.
Oni su, naime, tokom 2018. dobili dozvolu za gradnju na skoro 20.000 kvadrata. Najveći deo otpada na parking - 14.468, pa na saobraćajnice - 3.188 i objekte - 2.164 kvadrata. I sve sa rokom važnosti od tri godine, dakle najmanje do druge polovine 2021.
PROJEKAT “BEOGRAD NA VODI”

Celo ovo “autobusko prekomponovanje” započeto je zbog potreba projekta “Beograd na vodi”, pošto se oko sadašnje dolazne stanice uveliko odvijaju radovi; bivši parking je pretvoren u gradilište, u međuvremenu je srušena zgrada nekadašnjeg “Simpa”, a u toku je i iseljavanje hotela “Bristol”.
DNEVNO PO 1.800 AUTOBUSA
BAS je počela sa radom 1966. godine, smeštena uz samu Glavnu železničku stanicu. Danas ovo preduzeće ima 700 zaposlenih radnika. Stanica dnevno prihvati 22.000 putnika i 1.800 autobusa, što na godišnjem nivou čini devet miliona putnika u 720.000 autobusa.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.