Početak kraja za Britance u ponedeljak: Dan nakon kog ništa neće biti kao pre

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2017, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak kraja za Britance u ponedeljak: Dan nakon kog ništa neće biti kao pre

Britanija je odlučna da nastavi tim putem

Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, često kraće Breksit ili Bregzit politički je cilj koji sprovode različiti pojedinci, advokatske grupe i političke partije od kako se Ujedinjeno Kraljevstvo pridružilo preteči Evropske unije 1973. godine. Povlačenje iz Evropske unije je pravo država članica Evropske unije prema članu 50. ugovora o Evropskoj uniji.

Foto: Profimedia

Održan je referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1975. godine o članstvu države u Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ), koja će kasnije postati poznata kao Evropska unija (EU). Ishod referenduma bio je u korist opstanka države u EEZ.

Glasačko tijelo Ujedinjenog Kraljevstva se ponovo 23. juna 2016. godine izjasnilo o tom pitanju na referendumu o članstvu države u EU. Ovaj referendum je uređen u parlamentu, kada je izglasan zakon o referendumu o Evropskoj uniji 2015. godine.

Foto: Profimedia

Rezultat referenduma održanog u junu 2016. bio je 51,89 odsto za izlazak (17.410.742 glasa) i 48,11 odsto za ostanak (16.141.241 glas), uz izlaznost od 72,21 % i 25.359 nevažećih glasova.

U ponedeljak 19.juna i definitivno počinju pregovori o izlasku, odnosno, prestanku članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.