Početak kraja

Izvor: B92, 15.Jan.2022, 20:22

"Početak kraja"

London -- Velika analiza novinara Bi-Bi-Sija Džejmsa Galagera odgovara na pitanja o budućnosti pandemije.

Navodi se da se nazire kraj pandemije i da bismo uskoro mogli da počnemo normalno da živimo. Međutim, ne možete samo lupiti dlanom o dlan da virus nestane.

Umesto toga, moraćemo da se naviknemo na novu reč – endem. Endemska ili endemska bolest je patologija koja je trajno prisutna na određenom području ili u određenoj populaciji.

Endemi mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti prisutni u malom, ali stalnom broju slučajeva na istoj teritoriji ili se mogu javiti u obliku manjih epidemija koje uvek pogađaju isto područje i ponavljaju se tokom vremena.

"Skoro je sigurno da smo na kraju pandemije, ovo je početak kraja, barem u Velikoj Britaniji. Mislim da će naši životi biti skoro u potpunosti isti kao pre pandemije 2022. godine", rekao je profesor Džulijan Hiskoks iz Univerzitet u Liverpulu.

Ono što se menja je naš imunitet. Koronavirus se pojavio u Vuhanu pre dve godine i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno novi virus sa kojim naš imuni sistem nije imao kontakt, a mi nismo imali ni vakcine ni lekove koji bi mogli da pomognu u borbi protiv njega. Kovid se eksplozivno proširio svetom.

"Endemičnost je urezana u ovaj virus"

Od početka su postojale dve opcije – ili ćemo istrebiti koronu, kao što je učinjeno sa ebolom u zapadnoj Africi, ili će se virus smiriti sam od sebe, ali će dugoročno ostati sa nama i pridružiti se nizu endemske infekcije koje su uvek prisutne, preko HIV-a, morbila i malarije do tuberkuloze.

Druga opcija je izgledala neizbežna od samog početka s obzirom na to da se radi o virusu koji se prenosi vazduhom.

"Endemičnost je urezana u ovaj virus. Veoma sam optimista. Uskoro ćemo doći u situaciju da virus kruži, pri čemu ćemo paziti da zaštitimo najugroženije, dok ćemo prihvatiti da svi ostali budu zaraženi", rekla je dr Elizabeta Gropeli, virolog sa Univerziteta u Londonu Sen Džordž.

Epidemiolozi obično smatraju da je infekcija endemska kada je njeno širenje dosledno i predvidljivo.

Azra Gani, epidemiolog sa Imperijal koledža u Londonu, kaže da ćemo se brzo pomiriti sa činjenicom da više nećemo morati da ograničavamo svoje živote, ali će kovid i dalje biti među nama.

"Izgleda da nam je trebalo dosta vremena, ali tek pre godinu dana smo počeli da se vakcinišemo i već smo mnogo slobodniji zbog toga", rekla je ona.

Jedino što bi moglo pogoršati situaciju je novi soj koji bi savladao omikron i prouzrokovao mnogo težu kliničku sliku. Važno je napomenuti da ako je infekcija endemska, to ne mora da znači da je bolest blaga.

"Imamo neke zaista opake smrtonosne zarazne bolesti koje smatramo endemskim. Velike boginje su endemske milenijumima, ali i dalje ubijaju trećinu svih zaraženih. Malarija je endemska i izaziva 600.000 smrtnih slučajeva svake godine", rekao je Gani.

Poklapanje sezone gripa i sezone koronavirusa

Kada je čovek u pitanju, već su vidljivi znaci da on postaje sve manje smrtonosan kako prolazi vreme tokom kojeg ljudski organizmi "upoznaju" koronavirus i "nauče" kako da se bore protiv njega. Očekuje se da će mnogi stariji i ranjiviji ljudi umreti tokom endemske faze koronavirusa.

Neki britanski stručnjaci očekuju da se ograničenja neće vratiti, a masovna testiranja na koronavirus će biti okončana ove godine. Gotovo je izvesno da će na jesen doći dodatne vakcine za ugrožene kako bi se pojačala njihova zaštita tokom zime.

"Moramo da prihvatimo činjenicu da će sezona gripa biti i sezona koronavirusa, a to će biti izazov za nas", rekao je dr Gropeli.

Važno je napomenuti da siromašnije zemlje još uvek čekaju vakcine za svoje najugroženije građane – pa neke zemlje još nisu pri kraju pandemije.

Svetska zdravstvena organizacija je bila jasna da je svet daleko od toga da kovid opisuje kao endem.

"Za svet je to i dalje pandemija i akutna hitna situacija", rekao je dr Gropeli za Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.