Počeo upis u srednje škole

Izvor: B92, 08.Jul.2013, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo upis u srednje škole

Beograd -- Upis đaka u srednje škole u Srbiji u prvom upisnom roku počeo je danas i trajaće do utorka 9. jula, kada će biti objavljena preostala slobodna mesta.

Upis će se obavljati od 8 do 15 sati, a tom prilikom potrebno je dostaviti originalnu upisnu dokumentaciju.

Za upis su potrebna sledeća dokumenta: prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji može biti stariji od šest meseci i lekarsko uverenje o ispunjavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvenih uslova, ako su potrebni za obrazovni profil, diplome i druge dokaze o posebnim dostignućima.

Ove godine prilikom rangiranja za upis boduje se samo uspeh postignut u osnovnoj školi. Rezultati testova iz srpskog jezika i matematike se ne računaju, pošto su testovi dospeli u javnost pre zvaničnog polaganja.

Mada je većina učenika uspela da upiše željenu školu, nezadovoljni će ostati oni koji su želeli da povećaju broj bodova na poništenim maturskim testovima, kao i roditelji koji su mesecima unazad plaćali pripremne časove svojoj deci, smatra Branislav Pavlović iz Sindikata prosvetnih radnika.

"Ono što nije dobro je da će se povećati broj odeljenja u nekim školama, verovatno gimnazijama, gde imate veliku navalu vukovaca, a na konto toga će biti slabiji upis u nekim srednjih školama, koje ionako pate za učenicima, tako da će neke naše kolege ostati bez dela norme. Sve je to posledica ove neregularne mature. Onda bi ti vukovci bili u neravnopravnom položaju ako im se ne bi omogućilo da upišu željenu školu. Biće najsmešnije da oni učenici koji nisu izašli na maturu će morati da polažu ponovo maturu, pa im se ponovo ti rezultati neće računati. Sve je zbrljosano, tako da je teško naći neko pametno rešenje. Ovo ne bi smelo više da se ponovi", rekao je Pavlović.

Na smeru za farmaceute u niškoj Medicinskoj školi "Milenko Hadžić" za jedno odeljenje sa 30 đaka prijavio se čak 101 maturant sa Vukovom diplomom. U školama navode da su spremni za formiranje novih odeljenja ako od Ministarstva prosvete budu dobili odobrenje za to.

Umesto 240, Medicinska škola "Milenko Hadžić" upisaće 355 učenika. Samo na smeru za farmaceute prijavio se tri puta više đaka, objašnjava direktor škole Svetislav Mladenović.

“Najveće interesovanje je za smer farmaceutski tehničar gde smo umesto 30 učenika dobili 101 učenika, svi oni imaju Vukove diplome i 60 poena”, kaže on.

Bivši osmaci nadaju se da će svi biti primljeni:

“Upisano je 101, primljeno je 101, sad ništa ne znam za odeljenja, nadam se da ćemo svi biti upisani, da će najverovatnije praviti tri nova odeljenja.”

“Bitno je da smo svi primljeni. Puno ima ove godine farmaceuta.”

“Uopšte nije bilo straha, znam da će da bude primljena, bez obzira na konkurenciju.”

U školi navode da će, nakon upisa, od ministarstva tražiti odobrenje da oforme nova odeljenja na smerovima farmaceutski tehničar i medicinska sestra tehničar.

Sva deca koja su na spisku za upis u Medicinsku školu biće upisana, uverava Svetislav Mladenović.

“Škola je spremna za nova odeljenja, želim da kažem da je prošle tj. ove godine iz naše škole izašlo 10 odeljenja iz četiri razreda, sada upisujemo 11, a naši kapaciteti su takvi da možemo da upišemo i 12 odeljenja”, kaže Mladenović.

Interesovanje za Medicinsku školu veliko je i u Kragujevcu. Negovan Stevanović kao vukovac nije se plašio da li će biti primljen.

“Pa jeste bilo teško, ali meni je bilo svejedno da li se računa samo škola ili bodovi jer sam dobro uradio, tako da mi je svejedno bilo”, kaže on.

Slavica Janković, direktorka Srednje medicinske škole u Kragujevcu, kaže da će toj školi biti upisano dodatno odeljenje.

“Ove školske godine s obzirom na specifičnost upisa znači prijaveljno je 43 učenika sa maksimalnim brojem poena za farmaceutskog tehničara i onda je Ministarstvo dalo nalog školi da sve učenike upiše što znači da od sedam planiranih Medicinska škola upisuje osam odeljenja što je inače naš kapacitet”, objašnjava Jankovićeva.

I na području Leskovca svršeni osnovci najveće zanimanje pokazuju za upis u Medicinsku i Ekonomsku školu.

Prema informacijama Školske uprave, samo u Medicinskoj školi u Leskovcu biće uvedeno jedno novo odeljenje, jer je za opšti smer konkurisalo 95 vukovaca, a bio je predviđen upis 60 đaka.

Učenici koji nisu raspoređeni u prvom krugu imaće šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga osnovne škole će objaviti 9. jula od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od 9 do 15 časova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje upis srednjoškolaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2013

Upis đaka u srednje škole u Srbiji u prvom upisnom roku počeo je danas i trajaće do utorka 9. jula, kada će biti objavljena preostala slobodna mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Počeo upis u srednje škole

Izvor: RTS, 08.Jul.2013

U srednjim školama u Srbiji počeo upis đaka u prvom upisnom roku. Upis traje dva dana, a po završetku biće objavljena preostala slobodna mesta. Više od 65 odsto đaka biće upisano u škole prema prvoj želji. ..Budući srednjoškolci danas i sutra se upisuju u škole u Srbiji u prvom upisnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.