Počeo sudski postupak Lora 2

Izvor: Šumadija Press, 10.Sep.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sudski postupak Lora 2

U Županijskom sudu u Splitu, nakon dva odlaganja i jednog pripremnog ročišta, počeo je sudski postupak Lora 2, u kome se petorici optuženih na teret stavlja ratni zločin nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora 1992. godine.

Optužnica za ratni zločin tereti tadašnjeg zapovednika vojno-istražnog centra Tomislava Dujića, Tončija Vrkća koji je u tom periodu bio zamenik zapovednika, kao i vojne policajce, tada stražare, Antu Gudića, Anđelka Botića i Emilija Bungura >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << da su zlostavljali vojne zarobljeniike, od kojih su trojica umrla.

Sva petorica već su pravosnažno osuđena u postupku Lora, u kojem su odgovarali za ratni zločin nad civilima.

Suđenje je počelo bez prvooptuženog Dujića koji je u begu, dok su ostala četvorica navela da se ne osećaju krivima i da su optužbe za koje ih terete neosnovane, prenosi Hina.

U optužnici splitskog Županijskog državnog tužilaštva precizirano je da su u periodu od marta do avgusta 1992. zlostavljali zarobljenike koji su zarobljeni kao pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija u oružanom sukobu s jedinicama hrvatske vojske.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice, saslušanjem dvojice svedoka i uvodnim izlaganjima branilaca optuženih, a biće nastavljeno 11. septembra.

Suđenje je javno, a deo članova braniteljskih i stradalničkih udruženja ispred suda je održao protest kojim žele da upozore na, kako tvrde, montirani proces.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.