Počeo školski projekat Bezbednost i odgovornost za sprečavanje nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo školski projekat "Bezbednost i odgovornost" za sprečavanje nasilja

Fondacija "Tijana Jurić", u saradnji sa Telenor fondacijom, počela je realizaciju projekta "Bezbednost i odgovornost" koji će obuhvatiti 5.000 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kao i 1.000 roditelja, staratelja i stručnih radnika u edukaciju o bezbednoj upotrebi interneta i nenasilnim oblicima ponašanja kao alternativa rastućoj kulturi nasilja.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije "Tijana Jurić", cilj projekta je da se kroz interaktivne radionice, predstave, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tribine, kao i edukativnu igricu, deca, roditelji i stručni edukuju o bezbednoj upotrebi interneta.

Osnivač Fondacije Igor Jurić kaže da je pravilna i pravovremena edukacija najvažnija preventivna aktivnost, jer utiče na razvoj odgovornosti kod dece za sopstvene postupke, posebno u situacijama vršnjackog nasilja.

"Tokom 2019, održali smo 300 edukativnih programa, i u 2020. nastavićemo sličnim tempom. Važnost teme prepoznala je Telenor fondacija, koja je pružila podršku našem radu i omogućila nastavak održavanja edukativnih programa širom Srbije", naveo je Jurić.

Kako je objašnjeno, projektom se afirmiše korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata, ali naglasak se stavlja na pravilnu selekciju sadržaja i bezbednost.

Cilj je da se mladima prikažu nenasilni oblici ponašanja, kao alternativa rastućoj kulturi nasilja, i da se u najranijem dobu "usadi" svest o korisnosti modernih tehnologija, ali i o bezbednosnim rizicima o kojima treba voditi računa.

Naime, ovo nije prvi put da ove dve fondacije zajednički rade na edukaciji o bezbednosti dece na internetu.

Tokom 2017. godine realizovan je projekat „Gledaj webinar - budi bezbedan" koji je obuhvatio više od 10.000 učenika i 1.000 roditelja i nastavnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.