Sastala se velika četvorka: Zaustaviće rat?

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 18:19

Sastala se "velika četvorka": Zaustaviće rat?

Kvadrilateralni sastanak počeo je u utorak u glavnom gradu Egipta Kairu na kojem se razgovaralo o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

To su javili lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Sastanku prisustvuju direktor CIA Vilijam Berns, šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel, katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani i šef Mosada Dejvid Barn.

"Na sastanku se razgovara o oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamenu za izraelske taoce i prekidu vatre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Gazi", javio je državni kanal „Al Kahera njuz”, pozivajući se na egipatski izvor.

Delegacija Hamasa posetila je egipatsku prestonicu prošle nedelje kako bi razgovarala o mogućoj razmeni talaca sa Izraelom.

Hamas je prošle nedelje predložio trofazni plan za prekid vatre u Gazi za koji je palestinski izvor rekao da bi uključivao 135-dnevnu pauzu u borbama u zamenu za oslobađanje talaca.

Originalni okvirni sporazum o prekidu vatre u Gazi razrađen je tokom sastanka najviših zvaničnika SAD, Izraela, Katara i Egipta u Parizu prošlog meseca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, optužen za genocid, međutim, odbio je ponudu Hamasa o prekidu vatre i obećao da će nastaviti rat u Gazi do pobede nad palestinskom grupom.

Izrael veruje da su 134 Izraelca zadržana u Gazi nakon što je izraelska vojska u ponedeljak uspela da oslobodi dva taoca u gradu Rafah u južnom pojasu Gaze.

Izrael je započeo smrtonosnu ofanzivu na pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Međunarodni sud pravde je 26. januara, nakon tužbe za genocid koju je podnela Južnoafrička Republika, doneo odluku da Izrael mora da se uzdrži od bilo kakvih radnji u vezi sa ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i da preduzme sve mere da spreči genocida.

Međutim, izraelske snage nastavljaju sa napadima na pojas Gaze.

Za 128 dana, 28.473 Palestinca je ubijeno u izraelskim napadima na pojas Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.