Počeo sastanak Vučić - Pahor

Izvor: B92, 14.Maj.2021, 07:12

Počeo sastanak Vučić - Pahor

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u poseti Srbiji.

Program radne posete slovenačkog predsednika predviđa najpre tet-a-tet susrete, koji je počeo u 10 časova, zatim će se članovi delegacija dve zemlje sastati sa Vučićem i Pahorom, a nakon toga su planirane izjave za medije dvojice predsednika, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Slovenije, koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče u Prištini sastao s predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, izjavio je da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da se zalaže za nastavak proširenja EU.

Slovenački predsednik je izjavio da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim "non pejperu", čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju, prenosi Kosovo onlajn.

"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba", rekao je Pahor ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

Pahor je naveo i da je veliki zagovornik dijaloga Beograda i Prištine i da nova vlada u Prištini mora da bude spremna da svom snagom da dijalogu novi zamah, prenosi slovenačka agencija STA.

Predsednik je rekao da su ga odvojeni sastanci sa predsednicima Zapadnog Balkana tokom turneje pred samit naveli da misli da poverenje u evropske perspektive opada i među liderima i među ljudima u regionu, navodi STA.

Prema Pahoru, ovo je delimično povezano sa procesom proširenja koji traje duže nego što su ove zemlje očekivale. "Mislim da je veoma važno sa aspekta mira, sigurnosti i blagostanja da EU izrazi stav da je proširenje na zapadni Balkan geopolitička potreba", rekao je, dodajući da EU treba da razume region u celini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.