Počeo rad na klasifikaciji tajnih podataka

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo rad na klasifikaciji tajnih podataka

Formirana radna grupa za izradu zakona o tajnosti informacija. Od usvajanja tog zakona zavisi bezbednosna saradnja Srbija sa međunarodnom zajednicom i EU, kaže Saša Gajin, član radne grupe Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde Srbije formiralo je radnu grupu za izradu zakona o tajnosti informacija i u nju su uključeni i predstavnici civilnog sektora, izjavio je član te grupe ispred Centra za unapređivanje pravnih studija Saša Gajin.

Gajin je rekao da se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi ta grupa rad trebalo da završi do 15. februara 2009. godine kada će javnosti moći da predstave nacrt zakona o klasifikaciji tajnih podataka.

"Nadam se da će naša zemlja uskoro dobiti i ovaj zakon koji se bavi određivanjem ko, pod kojim uslovima i koje informacije može da proglasi i klasifikuje kao tajne. Mi smo jedna od poslednjih zemalja Evrope koja nema usvojen takav zakon", rekao je Gajin.

Saša Gajin naglasio je da je taj zakon neophodan pre svega sa stanovišta evroatlanskih integracija i dodao da na njemu insistira Evropska unija, ali i da je to zakon od čijeg usvajanja zavisi bezbednosna saradnja na nivou Srbija-međunarodna zajednica-EU.

To je zakon za koji bi trebalo da budu zainteresovani i građani, jer on popunjava zakonski režim pristupa i obrade informacija kojima raspolažu organi javne vlasti, smatra Gajin.

"Mi sada imamo Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja koji se primenjuje, ali njegov najveći nedostatak se ogleda u tome da smo često nemoćni ili sprečeni da dođemo do onih informacija koje se klasifikuju kao državna, vojna ili neka druga tajna, a koje su u posedu organa javne vlasti", istakao je Gajin. 

Ko određuje šta je tajna

Predmet zakonske regulative trebalo bi da bude precizno utvrđivanje koje su to informacije do kojih pojedinac može, a do kojih ne može da dođe, dodao je Gajin.

"Izvesno je da su mnoge od informacije koje su u posedu bezbednosnih službi, vojske, policije i BIA osetljive sa stanovišta zaštite nacionalne bezbednosti i da ne možemo očekivati da pojedinci dođu do njih", naveo je predstavnik Centra za unapređivanje pravnih studija.

Zakonom treba utvrditi pravila koja govore ko može da određenu informaciju klasifikuje kao tajnu i da postoji pravna sigurnost u pogledu toga do kojih informacija pojedinci, građani, mediji i nevladine organizacije mogu da dođu, a do kojih ne, jer bi to predstavljalo atak na sistem bezbednosti u društvu, kaže Gajin.

Saša Gajin je rekao da ima više nacrta i modela zakona o klasifikaciji tajnih podataka koji su do sada urađeni i dodao da je jedan uradila i Koalicija za slobodan pristuip informacija.

"Ono što odlikuje rad radne grupe je želja da se što pre završi sa radom, da se što pre dođe do verzije koja bi mogla da ide pred Vladu i to na temelju svih onih ranijih nacrta i modela koji su radile razne grupe stručnjaka. Grupa radi na temelju ravnopravnog učešća i konstruktivnosti kako bi došli do najadekvatnije verzije zakona", rekao je Gajin.

Saša Gajin je dodao i da će Ministarstvo pravde, nakon što radna grupa završi rad, organizovati okrugle stolove ili druge oblike javne rasprave kako bi stručnjaci koji nisu bili uključeni u irazdu nacrta mogli da kažu svoje mišljenje i provere validnost ponuđenih zakonskih rešenja.

"To je zakon koji je nama preko potreban i koji bi trebalo da upotpuni mozaik zakonskih akata u vezi sa korišćenjem i obradom podataka u posedu organa javne vlasti i ne vidim zašto on ne bi u najskorije vreme osvanuo u Službenom glasniku", istakao je Gajin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.