Počeo rad na Upitniku

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo rad na Upitniku

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila da je Srbija započela posao na Upitniku Evropske komisije i napomenula da je 1. februar 2011. godine rok za slanje odgovora.

Srbija je započela posao na Upitniku Evropske komisije, rekla je direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i dodala da je rok za slanje odgovora 1. februar 2011. godine.

Savetnica potpredsednika Vlade zaduženog za evropske integracije Ksenija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milenković rekla je da se očekuje, najkasnije do sredine decembra, usvajanje Akcionog plana, koji sadrži mere koje je potrebno sprovesti u cilju ispunjavanja preporuka Evropske komisije iz nedavno objavljenog godišnjeg izveštaja u napretku.

Evropska unija je svesna da sistemske reforme traju godinama i da će trajati verovatno do samog ulaska u EU. U narednom periodu, očekuju se rezultati, da se vidi da je Srbija nedvosmisleno opredeljena da se te reforme do kraja sprovedu. Očekuje se da uoči konkretan pomak, istakla je Milenkovićeva u Dnevniku RTS-a.

U izveštaju o napretku naznačene su oblasti u kojima je potrebno postići pomak, da bi Srbija dobila status kandidata, rekla je Milenkovićeva, najavljujući da će Akcioni plan biti fokusiran na "10 evropskih zapovesti", među kojima su reforma pravosuđa, restitucija, borba protiv korupcije, blanko ostavke.

"Kada govorimo o roku, reč je o roku koji je dala Evropska komisija na osnovu procene administrativnih sposobnosti Srbije, ali i procene da smo se mi spremali koristeći albanski i crnogorski Upitnik", rekla je Delevićeva na brifingu za novinare u Beogradu.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije je dodala da je posao na izradi Upitnika započet juče, sastankom koji je Kancelarija za evropske integracije organizovala sa resornim ministarstvima.

Delevićeva je napomenula da Upitnik nije način za rešavanje problema, već da on služi za presek postojećeg stanja i da je to način na koji Srbija Evropskoj komisiji pomaže da izradi mišljenje.

Za odgovaranje na Upitnik Srbija je 2007. godine formirala interresornu administrativnu strukturu sa 35 radnih grupa, koje odgovaraju strukturi Upitnika i pregovaračkim poglavljima, u okviru kojih će Srbija pregovarati o članstvu u Uniji.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije je podsetila da je srpska administracija, pripremajući se za Upitnik, već odgovorila na 85 odsto pitanja iz Upitnika, koji su dostavljeni Crnoj Gori i Albaniji.

Upitnik, prema njenim rečima, tretira Kosovo i Metohiju na statusno neutralan način, polazeći od pretpostavke da je Kosovo Ustavom definisano kao deo teritorije Srbije.

"Upitnik tretira Kosovo jasno, na statusno neutralan način, reflektujući ono u čemu u EU ne postoji konsenzus, državnost Kosova i ono u čemu postoji konsenzus, uključenost Kosova u regionalnu saradnju i evropske integracije", rekla je Delevićeva.

Pored Upitnika, koji treba da opiše postojeće stanje, vlasti Srbije rade i na Akcionom planu, čiji je cilj da predloži mere za popravljanje stanja u različitim oblastima, polazeći od 325 preporuka, odnosno uočenih nedostataka pravne, ekonomske i institucionalne prirode datih u Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2010. godinu.

Na osnovu dobijenih odgovora Evropska komisija će proceniti sposobnost Srbije da započne proces pristupanja i izraditi mišljenje o tome da li je zemlja spremna za status kandidata i definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU.

Evropski komesar za proširenje Štefan File predao je juče premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću Upitnik koji sadrži 2.483 pitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.