Počeo protest poljoprivrednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo protest poljoprivrednika

SREMSKA MITROVICA,PANČEVO -

Asocijacija poljoprivrednika Srbije krenula je danas u 11 sati u protestnu vožnju poljoprivrednim mašinama u svim opštinama gde to udruženje ima predstavništvo, sa zahtevom da se hitno obustavi uvoz mleka i svinjskog i junećeg mesa, reše problemi otkupa poljoprivrednih proizvoda i suzbiju monopoli na tržištu.

Predsednik Asocijacije Bogdan Šuvljanac rekao je Tanjugu da poljoprivrednici protestuju u Šidu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Vršcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Požarevcu, Beškoj, Šapcu, Bogatiću, Župi i Arilju, ali da neće blokirati saobraćaj, već će vozila poljoprivredne mehanizacije zadržati u jednoj kolovoznoj traci.

Prema njegovoj proceni, na protest je krenulo oko 700 traktora i kombajna. Poljoprivredni proizvođači očekuju dijalog sa nadležnima iz resornog ministarstva, a ukoliko se to ne dogodi, radikalizovaće protest blokadom saobraćajnica i organizovanom protestnom vožnjom ka Beogradu, najavio je Šuvljanac.

Članovi Asocijacije zahtevaju otkupnu cenu žita od 15 dinara po kilogramu, svinja od 140 dinara po kilogramu, mleka od 32 dinara po litru i junadi od 1,7 evra po kilogramu.

Oko 30 ratara iz Glogonja kod Pančeva je danas u 10 časova obustavilo žetvu pšenice i pridružilo se protestu Asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Oni su kombajnima i traktorima došli u centar sela, ali ne nameravaju da blokiraju saobraćaj.

"Nećemo blokirati puteve, ali nećemo ni kositi pšenicu dok traju protesti, jer se za ovu cenu to i ne isplati", rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Južnog Banata Oktavijan Stojku.

Ocenio je da je sramota za Ministarstvo poljoprivrede i celu državu da ratari još uvek ne znaju po kojoj ceni će prodati pšenicu ovogodišnjeg roda. Seljaci zahtevaju da otkupna cena pšenice bude 15 dinara po kilogramu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.