Počeo probni popis stanovništva

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo probni popis stanovništva

Probni popis stanovništva Srbije počeo jutros i trajaće do 15. aprila. Cilj popisa je provera svih instrumenata i metodologije za sprovođenje glavnog popisa 2011. godine

Republički zavod za statistiku (RZS) počeo je probni popis stanovništva Srbije, koji će obuhvatiti 4.000 domaćinstava sa oko 12.000 članova, i trajaće dve nedelje, do 15. aprila.

Pomoćnik direktora RZS Vladimir Stanković izjavio je Tanjugu da se popis obavlja na malom uzorku od 50 krugova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (teritorijalne jedinice do 100 domaćinstava) u 36 opština sa 40 naselja, s tim što će biti obrađeno 17 krugova u Beogradu, 13 u Vojvodini i 20 u centralnoj Srbiji.

Svrha popisa je da se provere svi instrumenti i metodologija za sprovođenje glavnog popisa 2011. godine.

Obrasci i upitnici su prema međunarodnim preporukama izmenjeni u odnosu na prošli popis.

Stanković je precizirao da su sada uvedena nova pitanja koja se odnose na invaliditet, nekoliko novih migracionih pitanja, koja se odnose na spoljne i unutrašnje migracije, a detaljnije će se razmatrati i srodnički sastav u okviru domaćinstva, tako da će se dobiti mnogo razuđenija obrada porodica.

"Po prvi put biće popisivane i vanbračne zajednice, a kod lica koja su u zakonskom bračnom stanju dobićemo informacije da li bračni partneri žive zajedno ili odvojeno, bez obzira iz kog razloga - stambenog ili nekog drugog", naveo je Stanković.

Postoje i nova pitanja oko aktivnosti stanovništva - zaposleni, nezaposleni, neaktivni, kao i nekoliko novih pitanja kod stanova, na samo onih koji su to u građevinskom smislu, već i domaćinstva koja su nastanjena u poslovnim prostorijama, recimo u nekoj kancalariji ili prodavnici ili u objektima iz nužde -zemunicama, kartonskom naselju i slično.

Na teren je izašao 51 popisivač, od kojih svaki radi na po jednom krugu, izuzev jednog kruga u Novom Sadu sa većim brojem domaćinstava gde će raditi dva, što se događa u velikim gradskim naseljima, gde u jednoj zgradi može da živi i više od 200 domaćinstava, objasnio je Stanković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.