Počeo da radi Savet za štampu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo da radi Savet za štampu

BEOGRAD -

Savet za štampu počeo je da radi posle dve godine, a od danas građani koji smatraju da je objavljivanjem tekstova i fotografija u dnevnoj i periodičnoj štampi povređen novinarski kodeks mogu da se žale komisiji Saveta.

"Savet za štampu je konačno počeo da radi. Ljudi čija su bilo koja prava povređena u novinama mogu da počnu da šalju žalbe", kazao je na konferenciji za novinare predsednik Saveta Dragan Bujošević.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žalbe se mogu podneti na sadržaje objavljene u 85 odsto tiraža dnevnih i nedeljnih novina koje su članice Saveta.

Komisija će odlučivati o povredama Kodeksa novinara Srbije na isključivo pisane žalbe pojedinaca, njihovih pravnih zastupnika i udruženja upućene na objavljene sadržaje, ne starije od tri meseca, uz priloženu kopiju tog sadržaja.

Komisija će prihvatiti samo žalbe onih koji su direktno povređeni objavljenim tekstom ili fotografijom ili žalbe koje su podnete uz njihovu pismenu saglasnost.

Ukoliko komisija utvrdi da žalba ispunjava uslove, od glavnog urednika novina u kojima je takav sadržaj objavljen zatražiće da dostavi odgovor u roku od sedam dana, a odgovor urednika se potom dostavlja podnosiocu žalbe koji će komisiji svoj odgovor uputiti u roku od sedam dana.

Nakon toga, komisija u roku od 45 dana od dana objavljivanja sadržaja na koji se žalba utvrđuje da li je prekršen novinarski kodeks. Ako komisija odluči da je prekršen novinarski kodeks, medij ima obavezu da objavi odluku komisije.

Postupak pred komisijom je besplatan, a žalbe se mogu slati poštom na adresu Saveta za štampu u Beogradu, Ljube Jovanovića 9c ili elektronskom poštom na adresu www.savetzastampu.rs.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smailović kazala da Savet ne sme da utiče na slobodno izražavanje u medijima ali da mora da upozori na ono što zaista "iskače" iz odredbi Kodeksa novinara Srbije.

"Zato postoje ovakva tela da se nađe prava mera. Nadam se da će ovo telo pomoći da se unapređuju novinarski standardi ali da se ne smanjuje granica slobode izražavanja", kazala je Smailović.

Ona je navela da je tačno da mediji često koriste jezik mržnje ali da se isto tako često jezikom mržnje proglašava svako mišljenje "političko ili drugo koje se nekom ne dopada i da treba utvrditi šta je govor mržnje a šta slobodno izražavanje mišljenja koje nije politički korektno".

"Moramo da uočimo tendenciju da se govor mržnje širi u našim medijima ali istovremeno nećemo biti neki moralni čistunci koji će da skaču na svaku predrasudu protiv neke grupe", kazala je Smailović.

Ambasador Norveške Nils Rangar Kamsvag kazao je da Komisija za žalbe Saveta za štampu ima pun legitimitet jer predstavlja ne samo izdavače i novinare već i javnost.

"Pravi test da li je dobro proteklo osnivanje Saveta za štampu, koji pratimo od početka, biće činjenica da li će ubuduće građani koristiti mogućnost da se žale komisiji. Nadamo se da će građani koristiti tu mogucnost", kazao je ambasador Norveške.

Savet za štampu, koji je registrovan 2009. godine, nezavisno je i samoregulatorno telo osnovano da bi pratilo poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavalo žalbe pojedinaca i institucija na objavljene sadržaje.

Osnivači Saveta za štampu su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije u ime novinarskih udruženja i Asocijacija medija i Lokal pres u ime poslovnih udruženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČEO DA RADI SAVET ZA ŠTAMPU

Izvor: Kurir, 15.Sep.2011

Građani koji smatraju da je objavljivanjem tekstova i fotografija u štampanim medijima povređen novinarski kodeks mogu da se žale komisiji Saveta ..BEOGRAD - Savet za štampu počeo je da radi posle dve godine, a od danas građani koji smatraju da je objavljivanjem tekstova i fotografija u dnevnoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.