Počeo Tvrđava teatar

Izvor: RTS, 12.Avg.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo "Tvrđava teatar"

Treći međunarodni ambijentalni festival "Tvrđava teatar" počeo je sinoć u Smederevu. Festival će trajati do 20. avgusta kada će biti proglašena najbolja ostvarenja.

Spektaklom "Viseći snovi na Balkanu, kao Ikar" artističko pozorišne trupe iz Strazbura, sinoć je otvoren Treći međunarodni ambijentalni festival "Tvrđava teatar" u Smederevu.

Festival će trajati do 20. avgusta kada će biti proglašena najbolja ostvarenja koja prevazilaze tradicionalno shvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozorišta.

Leteći ljudi iz Francuske trupe "Motus Modales" putuju svetom deset godina i stvaraju predstave koje obiluju koreografskim izrazom, divnim pokretima i posebnom magijom u vazduhu koja lepotom fascinira posetioce.

Za njih je karakteristično da nastupaju na otvorenim prostorima, ali su se bedemi i kule tvrđave Despota Đurađa pokazale kao savršena scenografija i inpiracija za bestežinski ples izvođača iz Strazbura.

Na Brižit Morel glumicu ovog teatra zidine su ostavile poseban utisak.

"Letenjem želimo da prenesemo ovo poruku mira i slobode koju simbolizuju visine", kaže Morel.

Tokom svečanog otvaranja na zidinama su se smenjivale slike svetskih znamenitosti pod zaštitom UNESKA ,u čijem je društvu od ove godine i Smederevska tvrđava. Uporedo sa nadgradnjom abijentalnog teatra, nastavlja se i njena obnova.

"Ove godine u Festival je uloženo četiri miliona dinara, a u rekonstrukciju tvrđave 17 miliona", rekao je na otvaranju mnistar kulture Vlade Srbije Predrag Marković.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade istakao je da je za revitalizaciju Golubačke tvrđave iz Evropskih fondova dobijeno 18,5 miliona evra i da će ona biti obnovljena posle sedam vekova.

"Mogućnosti postoje za nove projekte od kojih će država i ovo lepo Smederevo imati itekako koristi", kaže Đelić.

A fascinacija nebom kao scenom i težnja za bezgraničnom slobodom pokreta  nametnula je slogan "Viseći snovi" i ovogodišnjem "Tvrđava Teatru" koji će ponuditi raznovrsnije i bogatije sadržaje od prethodnih.

Drugog dana festivala od 17 časova nizaće se jedan za drugim performansi. Prvi domaćina kojim će se obeležiti Međunarodni dan mladih i proslaviti usvajanje prvog Zakona o mladima u Srbiji. Gosti iz Marseja organizovaće uličnu promenadu.

Večeras se otvara izložba "Put kulture, tvrđave na Dunavu" koju organizuje Direktorat Evropske komisije za proširenje Evropske Unije i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

U okviru zvaničnog pozorišnog programa nastupiće smederevsko pozorište "Patos" sa predstavom "Brat", a "Vatrena pesma" naziv je performansa trupe iz Marseja koja će još jednom nastupiti oko ponoći, a koja je na 3. "Tvrđava Teatru" zadužena za dobru atmosferu na ulicama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.