Počeo Ramazanski bajram

Izvor: B92, 19.Avg.2012, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Ramazanski bajram

Beograd -- Sa izlaskom Sunca za muslimanske vernike počeo je trodnevni Ramazanski bajram, praznik kojim se završava tridesetodnevni ramazanski post.

Vernici su se tokom posta od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela i pića, grešnih misli i dela

Prvi dan Bajrama počeo jutarnjom molitvom u džamijama kojom se najavljuju veseli praznični dani.

U beogradskoj Bajrakli džamiji održana je jutarnja molitva, bajram-namaz, kojom je označen početak trodnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ramazanskog bajrama i čime se najavljuju vesili praznični dani.

Muftija srbijanski i zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je posle molitve da biti povezan sa Bogom, i biti u zajedništvu povezan sa Bogom, jeste ono što podiže nivo svesti i moral.

"Kada je usamljen, čovek se zaboravi i pomisli da je sve ono što je životni izazov jače od njega. Ali kada se poveže sa Bogom onda se ne predaje ni u sred okeana ako pliva posle posle brodoloma. Kada se povežemo sa onim koji je svemoćan, sa onim koji je živ, onda nema predavanja. Jedino se Bogu predajemo, a predavanje bilo kome sem Bogu je prodaja", izjavio je Jusufspahić.

Molitva je počela u 6 sati i 23 minuta, 45 minuta nakon izlaska Sunca, a zatim je organizovana bajramska sofra.

Tokom tri praznična dana muslimani širom sveta organizuju razne svečanosti, međusobno se posećuju sa rodbinom, prijateljima i komšijama, a to je istovremeno i praznik darivanja.

Zilkić predvodio molitvu u Stambol džamiji

Rijaset Islamske zajednice Srbije, koju predvodi Reis Adem Zilkić, centralnu molitvu povodom Ramazanskog Bajrama održao je jutros u Stambol džamiji u novopazarskom naselju Ćremidžinica, a Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukolrić u Pašinoj džamiji u naselju Svojbor.

Povodom Bajrama, na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru biće održan i bajramski koncert.

Priprema se i bogata bajramska trpeza na kojoj će se naći sve poslastice i specijaliteti koji odlikuju ovaj kraj, pre svega, baklave, sukani dudovi, zatim brojne vrste pita i mantija i nekoliko vrsta bezalkoholnih napitaka.

Na trpezi će biti i napitak, specifičan za ovaj kraj, Kleka, koji se pravi od bobica istoimenog žbuna.

Tokom tri dana praznika, ustanove, institucije i većina preduzetnika neće raditi.

Novosadski medžlis vojvođanskog muftijstva Islamske zajednice Srbije priredio je danas u centru Novog Sada tradicionalnu bajramsku sofru kojom je obeležen Ramazanski bajram.

Novosađanima su na početku Zmaj Jovine ulice poslužena tradicionalna jela i poznati specijaliteti, poput čuvene pazarske mantije i baklave.

Čestitajući bajrmaske praznike, glavni imam Muhamed efendija Zilkić rekao je da je ta trpeza treći put organizovana u Novom Sadu i izrazio nadu da će biti sačuvana ta lepa tradicija.

Nikolić čestitao muslimanskim vernicima

Muslimanskim vernicima, reis-ul-ulemi Islamske zajednice Ademu Zilkiću i muftiji Muhamedu Jusufspahiću čestitku je uputio predsednik Srbije Tomislav Nikolić uz želju da ga provedu u miru, zdravlju i da im ovaj praznik donese porodičnu sreću i radost.

Nikolić je u čestitki podsetio sve vernike da je Bajram radostan praznik "jer nas podseća na prolaznost života i na to da je odricanje i žrtva prema bližnjima najveća radost za sve ljude dobre volje", saopštila je pres služba predsednika Republike.

"Tokom Bajramskih dana, ljudi koji su postom očistili svoje duše od loših misli, reči i dela raduju se, prepuni saosećanja prema siromašnima, bolesnima i ljudima u nevolji", navodi se u čestitki predsednika Srbije, koji je dodao i da praznik podseća na to da je porodica stub i temelj našeg bivstvovanja - i to ne samo nas kao pojedinaca, već društva u celini.

Čestitku je danas uputio i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Bez molitve na Starom sajmištu

Pripadnici muslimanske veroispovesti nisu jutros održali molitvu u džamiji u izgradnji na Starom sajmištu pošto je građevinska inspekcija Novog Beograda zatvorila objekat zbog nedostatka građevinske dozvole.

U odluci građevinske inspekcije, koja je okačena na ulaz džamije, navodi se da je ulaz zabranjen jer objekat ne poseduje građevinsku dozvolu.

Iako je šeih efendija "Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika" Alija J. Duljaj najavio molitvu, jutros se ni on, niti bilo ko od vernika nisu pojavili u Ulici Slavka Šlandera gde se džamija nalazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.