Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje za Suvu Reku

Beograd -- U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje osmorici optuženih za ubistvo kosovskih Albanaca u Suvoj Reci 26. marta 1999.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine tereti osam bivših i aktivnih policajaca, pripadnika posebnih jedinica policije i Državne bezbednosti, da su ubili 48 albanskih civila, članova familije Beriša, među kojima je ubijeno puno dece i staraca. Taj proces značajan je i zbog toga što otvara slučaj masovnih grobnica otkrivenih u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre svih one u Batajnici.

Proces Suva Reka otvara i jedan još osetljiviji slučaj - masovne grobnice u Batajnici. Naime, prema optužnici, leševi ubijenih Albanaca u Suvoj Reci su prvo odvezeni u Prizren, a zatim, po naređenju haškog begunca generala policije Vlastimira Đordevića, hladnjačama prevezeni i zakopani u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije Srbije u Batajnici.

Na početku suđenja za ratni zločin u Suvoj Reci na Kosovu, prvooptuženi Radoslav Mitrović, donedavni pomoćnik komandanta Žandarmerije, a 1999. komandant Posebnih jedinica policije Niški odred, negirao je navode optužnice.

"Nisam kriv i nisam izvršio krivično delo koje mi se stavlja na teret. Tog dana nisam bio u Suvoj Reci, već u Prizrenu", rekao je Mitrović pred sudskim većem za ratne zločine. On je rekao i da nikada u životu nije izdao naređenje da se izvrše ubistva jer, kako kaže, nije imao takva ovlašćenja.

Pored Mitrovića, među optuženima za ubistvo 48 albanskih civila članova više porodica Beriša optuženi su i bivši komandir policije u Suvoj Reci i njegov zamenik, četiri policajca iz Suve Reke i jedan pripadnik DB-a. Predmet zastupa tužilac Mioljub Vitorović, donedavni tužilac za organizovani kriminal.

Dobar znak za suočavanje

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ovaj slučaj vidi kao dobar znak da je Srbija spremna da se suoči sa prošlošću i obračuna sa izvršiocima ratnih zločina. "Radi se o egzekuciji 48 lica, među kojima je bilo i starica i dece. Radi se o tome da je za vreme sukoba između NATO-a, OVK, sa jedne, i oružanih formacija Vojske Jugoslavije, sa druge strane, da su činjeni razni zločini", kaže on. "Dakle, prešla se ona civilizacijska crta pravila ratovanja. Tužilaštvo ima jaku optužnicu i posebno je bitna činjenica da se prvi put u istoriji, od Drugog svetskog rata, za takve zločine terete bivši ili aktivni policajci", objašnjava Vekarić.

Na početku suđenja, odbijen je zahtev odbrane da se iz sudnice udalji zastupnica porodica žrtava Nataša Kandić. Ona je kao direktorka Fonda za humanitarno pravo radila na istraživanju zločina u Suvoj Reci. Nataša Kandić kaže da je u tom slučaju ohrabruju potezi Tužilaštva i Suda za ratne zločine, a posevno to što se u utvrđivanju odgovornosti u komandnom lancu policije otišlo na viši nivo. "Sa onog nivoa koji smo do sada uvek imali - neposredne počinioce, sada se, ovom optužnicom, pokazuje spremnost da se sudi i onima koji su bili na takozvanim srednjim nivoima. Optužnica je karakteristična po tome što se u istrazi došlo do vrlo čvrstih dokaza i činjenica da je dato naređenje za ubijanje i potom uklanjanje tragova pobijenih", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.