Izvor: B92, 08.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pocelo sudjenje otporasu u Batocini

Sudjenje aktivisti "Otpora" Vladanu Vuckovicu odrzano je pred Opstinskim sudom za prekrsaje u Batocini, zbog uznemiravanja gradjana i ruzenja fasada grada. Vuckovic je negirao sve optuzbe koje je izneo tuzilac, zbog cega je sudija Marina Calic odlozila sudjenje i zakazala suceljavanje sa policajcima koji su ga uhapsili. U izjavi za nas program Vuckovic je rekao da ga je policija naterala da potpise izjavu kojom priznaje da je crtao grafite. "Nije bilo fizicke prisile, ali tu izjavu sam potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer su mi pripadnici batocinskog MUP-a ranije pretili i nisam hteo da ih isprovociram", izjavio je za B2-92 Vladan Vuckovic. On je rekao i da je pre 10 dana takodje priveden kod istog sudije ali bez prisustva advokata i tom prilikom nije hteo da odgovara na optuzbe: "U prisustvu advokata danas sam izjavio da me je policija zatekla na autobuskoj stanici, dok sam cekao autobus, kada sam podigao neki auto-lak sa zemlje. Onda su me priveli i teretili su me da sam pisao grafite na autobuskoj stanici. Onda sam napisao izjavu koja odgovora cinjenicnom stanju, ali oni su zguzvali tu izjavu i naterali su me da pisem onako kako oni govore. Potpisao sam i potvrdu o oduzetim predmetima, gde su navedeni neki predmeti koji uopste nisu zateceni kod mene. Potpisao sam taj papir iz straha. Ocekujemo u dogledno vreme suocavanje sa policajcima koji me je zatekao tamo, i koji mi je izdiktirao tu izjavu koju sam potpisao u SUP-u".

Maloletni aktivista "Otpora" iz Arilja B.S., koji je u nedelju popodne priveden u policiju, oslobodjen je uvece oko 21.00 cas, nakon sest sati ispitivanja u stanici MUP-a u tom mestu, rekao je za B2-92 predstavnik "Otpora" Branko Ilic. On je dodao da je taj maloletnik priveden zbog sumnje da je ucestvovao u akciji "sirenja ideje i simbola 'Otpora' po zidovima Arilja".

Zbog sve cescih pretnji, Otpor je najavio zamrzavanje svih akcija koje nisu vezane za Pozarevacki slucaj, a za 13.maj - Dan bezbednosti najavljena je akcija "masovne predaje aktivista "Otpora" policiji u 50 gradova Srbije".

Aktivista novosadskog pokreta "Otpor" Vladimir Jesic, okvalifikovao je izjavu Republickog ministra unutrasnjih poslova Vlajka Stojiljkovica u Valjevu, prema kojoj je "Otpor" - "fasisticko-teroristicka organizacija", kao "uvod u vanredno stanje u Srbiji". "Prvi covek srpske policije izjavom o "Otporu" pokazao je resenost rezima u Srbiji da u zemlju uvede vanredno stanje, u kojem se ona nezvanicno, vec prakticno i nalazi", rekao je Jesic. Jesic je konstatovao da je "najbolji nacin provere ko je "Hitler-jugend", izdajnik, bandit, fasista ili terorista, a ko ovoj drzavi zeli dobro - raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.