Počelo suđenje lideru Muslimanskog bratstva

Izvor: Blic, 09.Dec.2013, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje lideru Muslimanskog bratstva

Lider egipatskog Muslimanskog bratstva Mohamed Badi prvi put se danas pojavio na sudu u Kairu od kako je uhapšen pre četiri meseca, zbog optužbe za podsticanje na ubistva tokom protesta u julu.

Badi i još 14 visokih zvaničnika tog pokreta prisustvovali su danas početku suđenja za odgovornost u pogibiji najmanje pet ljudi u protestima posle svrgavanja bivšeg predsednika Mohameda Morsija, pripadnika Muslimanskog bratstva.

Ročište je, iz bezbednosnih razloga, održano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zatvorskom kompleksu u kojem je Badi pritvoren, na policijskoj akademiji pretvorenoj za ovu priliku u sudnicu.

Po ulasku u sudnicu, Badi se prvo pomolio za one koji su "izgubili živote za dobrobit Egipta". Njegov sin jedna je od žrtava protesta u znak podrške Mursiju, tokom kojih je u avgustu poginulo više stotina ljudi.

Mursi je takođe optužen za podsticanje na ubistvo, a njegovo suđenje počelo je prošlog meseca i treba da bude nastavljeno u januaru.

U obraćanju sudu, Badi je negirao da njegov pokret stoji iza bilo kakvog nasilja. "Moja grupa i ja smo žrtve onih koji su ubili hiljade građana na mirnim protestima", kazao je on.

Badi je rekao da su kancelarije pokreta spaljene tokom protesta. "Moj sin je poginuo, moja kuća je spaljena i uprkos svemu tome, ne postoji nikakva istraga o ovim događajima", poručio je sudu.

Ostali optuženi pripadnici Muslimanskog bratstva uzvikivali su: "Dole vojni režim", neprestano prekidajući suđenje, negirajući sve optužbe i navodeći da se "sudi pogrešnim ljudima". Sledeće ročište zakazano je za 11. februar.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počelo suđenje lideru Muslimanskog bratstva

Izvor: Akter, 09.Dec.2013

Lider egipatskog Muslimanskog bratstva Mohamed Badi prvi put se danas pojavio na sudu u Kairu od kako je uhapšen pre četiri meseca, zbog optužbe za podsticanje na ubistva tokom protesta u julu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.