Počelo suđenje Škoro-Novosti

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Škoro-Novosti

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu počelo je suđenje novinara Srđana Škora i "Večernjih novosti", lista u kome je do pre devet meseci radio kao šef deska.

Škoro je taj list tužio zbog nezakonite smene i premeštanja u sportski list Sport. Za Jutarnji dnevnik Radija B92 kaže da je uveren da je pravi razlog njegove smene, gostovanje u Jutarnjem programu RTS odnosno izjava da nema prevelika očekivanja od vlade premijera Vučića.

"Deset meseci sam obavljao posao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šefa deska i nikakvih primedbi nije bilo na moj rad. Posle tog gostovanja usledila je smena, a zatim saopštenje glavnog i odgovornog urednika Ratka Dmitrovića, ne meni, nego listu Politika u javnosti, gde je naveo da sam ja toliko loše radio da se to ne može trpeti ni jedan dan. U odgovoru na moju tužbu, oni kažu da sam unapređen, a pitanje je ko još unapređuje čoveka kojim nije zadovoljan. Takođe, sigurno unapređenjem ne smanjuju platu za više od 50 odsto", rekao je Škoro.

On je naveo da je svakome jasno o čemu se radi, a naveo je i da su "Novosti" još tada znale da će prodavati list "Sport", što na kraju znači njegovo izbacivanje na ulicu.

U odgovoru na tužbu Srđana Škora Večernje novosti su navele da je ovaj novinar koji je do tada pratio političke i društvene teme, u sportski list premešten zbog "potreba procesa i organizacije rada" kao i da su to nametnule "izmenjene okolnosti".

Novosti u odgovoru na tužbu navode i da novo radno mesto odgovara stručnoj spremi Škora koji, smatraju Novosti, nije pružio "konkretan dokaz" da je njegov premeštaj kazna. Novosti Škoru zameraju i što tužbu nije napisao ćirilicom!

Srđana Škora zastupa advokat Udruženja novinara Srbije Zoran Lakićević. Dragana Bjelica, koja će u ime UNS-a pratiti proces, kaže za Radio B92 da je stav udruženja da je smena Škora nezakonita i da on mora biti vraćen na adekvatno radno mesto.

"Advokat Škora je naveo da su razlozi navedeni u obrazloženju uopšteni i da su suštinski kazna za ono što je on izrekao na RTS-u, kada je komentarisao sastav vlade pred njeno formiranje. On je izbrisan iz impresuma, premešten je sa jednog od najodgovornijih mesta u redakciji u list Sport, za koji smo nedavno saznali da se prodaje", kaže Bjelica.

Srđana Škora zastupa advokat Udruženja novinara Srbije Zoran Lakićević kompaniju Novosti, advokatska kancelarija Fila

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.