Izvor: B92, 07.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Rasimu Deliću

Sarajevo -- Izvođenjem dokaza i ispitivanjem svedoka optužbe u Sarajevu je počeo trodnevni pretres u procesu protiv Rasima Delića.

Pretres protiv bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine trajaće tri dana, a izmešten je iz Haga jer Holandija nije dozvolila ulazak u zemlju svedoku optužbe Ali Ahmedu Ali Hamadu.

To je prvi put da se deo pretresnog postupka sa izvođenjem dokaza odvija izvan Haškog tribunala.

Ali Hamad svedočio je kao bivši pripadnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinice El mudžahid u sastavu Armije BiH, a odgovarajući na pitanja tužioca on je detaljno opisao način na koji je stigao u BiH.

On je rekao da je 1991. godine boravio u Avganistanu gde je prošao obuku borbenih jedinica mudžahedina pod komandom Osame Bin Ladena, dodajući da je po povratku u Bahrein, po naređenju ćelije Al Kaide, u septembru 1992. godine upućen u BiH.

Ali Hamad je dalje kazao da su se komandanti mudžahedina "hvalili da su imali redovne kontakte sa Alijom Izetbegovićem i tadašnjim vojnim i političkim vrhom iz Sarajeva, koji im je pružao punu podršku".

On je dodao da nijedan napad njegove jedinice na srpske snage sve do Ilijaša i Igmana nije izveden bez saradnje sa oficirima Armije BiH, odnosno Sedmim korpusom kojim je komandovao Mehmed Alagić.

Tužilaštvo BiH je svedoku predočilo video snimke napada na srpske položaje u Ilijašu krajem 1992. goidne i napada na Vučak goru gde je srušena katolička crkva.

Ti snimci uvršteni su kao dokazni materijal.

Ali Hamad je govorio i o početku sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga u BiH.

Optužnica Haškog tribunala tereti Rasima Delića po osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih Hrvata i Srba na području Srednje Bosne.

On se od 1998. godine nalazi u zatvoru u Zenici, gde je na izdržavanju 12-godišnje kaznu zbog terorističkog napada auto bombom u zapadnom Mostaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.