Počelo suđenje Gnjilanskoj grupi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Gnjilanskoj grupi

BEOGRAD - Početak suđenja pripadnicima takozvane Gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za mučenje i svirepa ubistva civila na Kosovu 1999. godine, protekao je danas u višečasovnom uzimanju podataka optuženih i utvrđivanju ko će ih zastupati tokom postupka.

Suđenje devetorici optuženih kojima će se suditi u Specijalnom sudu, danas formalno nije počelo, pošto nije pročitana optužnica, a zbog tehničkih problema oko prevoda, uzimanje ličnih podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i utvrđivanje njihovih branilaca trajalo je nekoliko sati.

Po optužnici, pripadnici Gnjilanske grupe OVK su od juna do kraja decembra 1999. godine svirepo ubili najmanje 80 civila, najmanje 153 osobe fizički zlostavljali, dok se 34 osobe i danas vode kao nestale.

Za zatvaranja, pljačkanje, mučenje, zlostavljane, silovanje i svirepa ubistva civila Srba, nealbanaca i pojedinih Albanaca, optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK, od kojih će se su osmorici suditi u odsustvu jer su u bekstvu.

U bekstvu su trojica prvooptuženih Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri kao i Šefket Musliji, Sadik Aliji, Idriz Aliji, Faton Hajdari, Šemsija Nuhiju i Ramadan Halimi.

Optuženi Aguš Memiši, Faton Hajdari, Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Selimon Sadiku i Burim Fazliju,l uhapšeni su 26. decembra prošle godine u Preševu i od tada su u pritvoru u Beogradu.

Suđenje će se nastaviti sutra u 15 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.