Počelo redovno zasedanje parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2010, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo redovno zasedanje parlamenta

BEOGRAD -

Jesenje zasedanje srpskog parlamenta počelo je danas svečano, intoniranjem himne "Bože pravde" i raspoređivanjem garde Vojske Srbije ispred ulaza u Dom Narodne skupštine, a poslanici su otpočeli raspravu o osam zakonskih predloga, dok je na sastanku predsednice parlamenta i direktora RTS-a bilo reči o direktnim prenosima sednica skupštine.

U Skupštini Srbije je počeo i dvodnevni Interparlamentarni sastanak "Narodna skupština Srbije - Evropski parlament", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kojem evropski parlamentarci sa kolegama iz Srbije razgovaraju o svim aktuelnim temama od značaja za evropske integracije, među kojima je i pitanje Kosova i Metohije.

Na plenarnoj sednici ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je, obrazlažući Predlogom izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu, da te izmene predstavljaju okvir za vođenje stabilne i predvidive fiskalne politike i učvršćuju makroekonomsku stabilnost zemlje.

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su da će uvođenje fiskalnih pravila, predviđeno tim izmenama i dopunama, omogućiti da se ograniči trošenje novca prema željama političara u predizbornim godinama, dok je opozicija ocenila da taj zakon nema odgovarajuće mehanizme za kontrolu ograničavanja trošenja budžetskih sredstava.

Posle sastanka koje su imali oko TV prenosa sednica, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović i generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić izjavili su da je neophodno da se obezbedi javnost u radu parlamenta, kao i da troškovi direktnih televizijskih prenosa treba da budu nadoknađeni.

Oni su se složili da se, budući da Skupština Srbije nema predviđenih sredstava za ovu namenu za dosadašnji period, to pitanje mora rešiti rebalansom budžeta i da se u budžetu za 2011. godinu predvide troškovi za dalje direktne prenose rada Skupštine Srbije.

Ministarka Dragutinović je novinarima izjavila da će vlada učiniti sve da rebalansom budžeta obezbedi sredstva za normalno funkcionisanje RTS-a zbog toga što on obezbeđuje javnost rada Skupštine Srbije. Ona je dodala da će dobro analizirati rebalans i podvukla da je poznata činjenica da hoće i rebalansom da poštuje fiskalna pravila i ono što je dogovoreno sa MMF-om.

U parlamentu je boravio i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, učestvujući na sednici resornog skupštinskog odbora na kojem se razgovaralo o Predlogu zakona o zaštiti potrošača.

Ministar je novinarima rekao da će usvajanje tog pravnog akta omogućiti zaštitu potrošača u Srbiji, koja će biti na nivou kakav je u zemljama EU. On je istovremeno najavio da će u narednim danima u prodavnicama biti dovoljno mleka.

Na dnevnom redu prve sednice jesenjeg zasedanja nalaze se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, o zaštiti potrošača, o akreditaciji, o vazdušnom saobraćaju i o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Poslanici su na početku sednice u dnevni red uvrstili i Predlog odluke o izboru predsednika i članova Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, kao i za članove Saveta tog tela.

Različito o tepihu i gardi

Intoniranje himne "Bože pravde" i raspoređivanje garde Vojske Srbije ispred ulaza u Dom Narodne skupštine pojedini poslanici su ocenili kao počast parlamentu, dok je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković najavio da će zahtevati ukidanje te ceremonije.

Marković smatra da poslanici nisu zaslužili da ih na početku i kraju redovnih zasedanja na ulazu u Dom Narodne skupštine čeka garda Vojske Srbije i da će u narednom periodu tražiti da se ta ceremonija ukine.

"Ovo su radna mesta narodnih poslanika, a dobili su ih zahvaljujući biračima, dok je veliki broj tih birača ostao bez radnih mesta", rekao je Marković novinarima u parlamentu.

On je naveo da postrojavanje garde VS predstavlja svečani čin prilikom dolaska visokih zvaničnima u Srbiju, a da se danas ništa posebno nije desilo.

Poslanik Demokratske stranke Jelena Trivan kazala je, međutim, da garda i crveni tepih nisu namenjeni poslanicima lično, već je to čin počasti parlamentu kao instituciji, jer nema ozbiljne države bez ozbiljne skupštine.

Ona je navela da je parlament godinama bio dezintegrisan zbog različitih okolnosti, pa i zbog ponašanja poslanika, i izrazila nadu da će ti atributi državnosti uticati na poslanike da se u parlamentarnim debatama i skupštinskim holovima pristojnije ponašaju i budu dostojni himne, garde i zastave pod kojom stoje.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić smatra da je otvaranje redovnog zasedanje svečan čin i da postrojavanje garde podiže nivo digniteta parlamenta.

"Oni koji žele to da kritikuju zarad nekih jeftinih političkih poena to mogu da čine, ali u svakom slučaju slika tog čina je veoma lepa", rekao je Ružić.

On je kazao da većina građana Srbije očekuje da se u skupštini vodi rasprava koja će uticati na njihovu budućnost, na jedan kritički i argumentovan način, uz čuvanje dostojanstva parlamenta.

Šef poslanika "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić kazao je da kada god "aktuelna vlast želi da pokaže da je Srbija normalna država prostre crveni tepih i postavi gardiste" i dodao da je ušao na ulaz iz Kosovske ulice, gde toga nema.

"Ako se 365 dana u godini ovde osećam kao neko ko nema nikakvih prava zato što je u opoziciji što bih tog dana sebi stvarao lažnu sliku o tome da ovde poslanik opozicije nešto vredi. U ovoj državi i u ovoj zgradi poslanik opozicije uopšte ne vredi", rekao je Nikolić.

Zakon o Narodnoj skupštini, koji je parlament usvojio 26. februara, predviđa da se himna intonira na početku prve sednice skupštine i na početku i završetku redovnih zasedanja, kao i da se tada, ispred glavnog ulaza u zgradu Doma Narodne skupštine, raspoređuje počasna jedinica VS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.