Izvor: RTS, 02.Mar.2021, 20:59

Počelo prolećno zasedanje Skupštine, prva tema renoviranje i proširenje ustanova kulture

Skupština Srbije počela je redovno prolećno zasedanje. Na dnevnom redu prve sednice je Predlog zakona o Okvirnom sporazumu o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije. Sredstva su predviđena za renoviranje, obnavljanje i proširenje ustanova kulture.
Novčana sredstva u iznosu od 20 miliona evra iz Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije – predviđena su za modernizciju infrastrukture u kulturi. Projektni zajam biće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utrošen, pored ostalog, za radove na zgradi Narodnog pozorišta u Beogradu, obnovu i pretvaranje stare Železničke stanice u muzej i digitalizaciju 11 centara kulture.

"Društveni uticaj planiranih ulaganja je veoma značajan, jer će doprineti ne samo poboljšanju stanja ustanova kulture koje će postati funkcionalnije i operativnije čime će se povećati broj posetilaca i prihod koji te ustanove ostvaruju, već i razvoju kulturnog turizma u Srbije", kaže Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.
Ukupni troškovi projekta iznose 30 miliona evra. Preostala sredstva biće obezbeđena iz republičkog budžeta i drugih zajmova i donacija. Obnavljanje ustanova kulture, podržavaju poslanici vladajućih stranaka što će, kažu, doprineti poboljšanju slike o Srbiji.
"Svi ovi projekti razvijaju kulturni turizam u Srbiji i važan su detalj u ovoj kulturnoj i duhovnoj obnovi države", poručuje Stefan Srbljanović, poslanik SNS-a.
"Govori se i o digitalizaciji čime pokazujemo kao država da smo svesni i spremni da prepoznamo trenutak u kom živimo", navpdi Radovan Tvrdišić, SPAS.
Iz skupštinske klupe podrška predlogu o zajmu, ali i kritika zbog preraspodele sredstava.
"Podržavam ovaj zajam, jer smatram da je potrebno ulagati u kulturu, potrebno je obnoviti institucije i tu prestaje moja saglasnost sa ovim. Međutim, većina sredstava će otići na Beograd", poručuje Vladan Glišić, samostalni poslanik.
"Kao i u Beogradu u kulturnim institucija i u AP Vojvodini takođe imamo kvalifikovanu radnu snagu, dobro upravljanje, a neke od njih se svakodnevno se bore za bolje uslove za rad", kaže Nandor Kiš iz SVM-a.
Uoči rasprave o tačkama dnevnog reda poslanici su iskoristili pravo da postave pitanja državnim institucijama. Među pitanjima i predlog da se prekinu sednice parlamenta.
"Da li smatrate da je svrsishodno da i mi prekinemo zasedadnje, ne rad, imamo uslove i mi da radimo drugačije", upitao je Vojislav Vujić iz JS-a.
"Apsolutno odbijam ovaj vaš predlog. Bez obzira što smo iz iste koalicije, smatram da je predlog apsolutno neodgovoran i populistički", odgovorio je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.
Na početku prve sednice prolećnog zasedanja u ovom sazivu intonirana je himna Srbije. Prethodno je ispred Doma Narodne Skupštine poslanike dočekala Garda Vojske Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.