Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo novo suđenje za Ovčaru

Beograd -- Na početku ponovljenog suđenja za Ovčaru, 11 optuženih odbacilo je krivicu za streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika.

Optuženi komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović, prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina na Ovčari, rekao je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da ne priznaje delo koje mu se stavlja na teret.

On je naveo da ostaje pri odbrani koju je dao ranije tokom suđenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodeći da je u vreme likvidacije hrvatskih zarobljenika bio u bolnici, a da je komandant TO postao nakon oslobođenja Vukovara.

Stanko Vujanović, po optužnici zamenik komandanta TO Vukovara, negirao je izvršenje zločina na farmi Ovčara u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

Vujanović, prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, kazao je da ostaje pri svojoj ranijoj odbrani, navodeći da ima saznanja da su Tomislav Prpić i Zoran Kovačević, sa spiska streljanih na Ovčari ubijeni ranije u Vukovaru i da je Kovačevića ubio drugi svedok saradnik.

Komandant dobrovoljačke jedinice Srpske radikalne stranke "Leva Supoderica" Milan Lančužanin, pripadnici TO Vukovara Predrag Milojević, Djorđe Šošić osuđeni pred Većem na po 20 godina izjasnili su se da nisu krivi za streljanje zarobljenika na Ovčari.

Optuženi Ivan Atanasijević rekao je da priznaje krivično delo, ali ne i odgovornost, navodeći da je bio primoran da iz streljačkog stroja ubije jednog zarobljenika.

Krivicu za zločin odbacili su optuženi Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić koji su prvostepeno osuđeni na po 15 godina zatvora, te Predrag Madžarac osuđen na 12 godina.

Goran Mugoša koji je zbog fizičkog zlostavljanja zarobljenika u hangaru na Ovčari osuđen na pet godina zatvora, takođe je odbacio navode optužnice.

O krivici se nisu izjasnili na maksimalne kazne osuđeni Predrag Dragović i Miroslav Đanković, Nada Kalaba osuđena na devet godina, kao ni Marko Ljuboja i Slobodan Katić koji su prvostepenom presudom, zbog nedostatka dokaza oslobođeni krivice.

Vrhovni sud Srbije poništio je u decembru prvostepenu presudu Veća za ratne zločine i predmet vratio na ponovno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.