Počelo je – najveći manevri u istoriji

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 16:49

Počelo je – najveći manevri u istoriji

Nakon četiri godine priprema, danas su počele najveće vazdušne vojne vežbe u istoriji Severnoatlantskog saveza pod nazivom "Air Defender 2023".

U vezbama učestvuje 25 zemalja i NATO s ukupno 10.000 vojnika i 250 aviona.

To je nesumnjivo najveći izazov za nemačko vojno vazduhoplovstvo u poslednjih nekoliko decenija jer će od 12. do 23. juna Nemačka biti logističko središte.

U određenim trenucima će 250 aviona biti stacionirano na šest vojnih aerodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemlji. U vežbu je uključeno ukupno 25 zemalja. Samo SAD šalje 100 letelica preko Atlantika.

U vazduhu će se krizna situacija simulirati u tri zone leta: iznad severne Nemačke i Severnog mora, na istoku i u manjem pojasu u južnoj Nemačkoj. Te zone će naizmenično biti zatvorene za civilni vazdušni saobraćaj na nekoliko sati dnevno.

Vežba se izvodi na četiri lokacije u Nemačkoj, kao i na po jednoj u Holandiji i Češkoj da bi se testirala sposobnost vazdušnih snaga NATO-a da odgovore na krizu u Evropi usred pojačanih tenzija sa Rusijom, prenosi Tanjug.

Područja vazdušnog prostora za manevre koristiće se maksimalno do četiri sata dnevno u različitim periodima dana kada će biti obustavljan civilni vazdušni saobraćaj, saopšteno je iz NATO-a.

U periodu održavanja NATO manevara komercijalne vazdušne linije kroz nemački vazdušni prostor leteće promenjenim rutama i s manjim kašnjenjima.

Više od 10.000 vojnika iz zemalja NATO proći će kroz brojne unapred pripremljene situacije – i to ne samo u vazduhu, već i na tlu, piše DW.

"Evakuacija sa aerodroma“ takođe je deo rutinske vežbe, kaže prvi čovek nemačkog ratnog vazduhoplovstva, general Ingo Gerharc. Ta vežba očigledno je dodata nakon haotičnih dana na aerodromu u Kabulu 2021. kada su SAD i njeni saveznici naglo okončali misiju u Avganistanu.

Ostali scenariji su podrška kopnenim jedinicama iz vazduha, borba na nebu protiv neprijateljskih aviona, ali i presretanje projektila srednjeg dometa od strane bombardera.

U svakom slučaju: manevrima "Air Defender“ NATO želi da pošalje politički signal odvraćanja kroz demonstraciju sile, kaže za DW Torben Arnold iz Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove.

"Naravno, to šalje jasan signal koji poručuje da su, čak i ako je ovaj vazdušni prostor izuzetno prometan, spremni da pokažu da će braniti svaki centimetar teritorije NATO-a", kaže Arnold.

S nevidljivim bombarderom F-35 američke oružane snage šalju preko Atlantika najmoderniji borbeni avion Atlantskog saveza.

Torben Arnold kaže da se odbrana od neprijateljskih podmornica ili brodova takođe uvežbava iznad Severnog mora, jer "neprijatelj ne vreba samo sa kopna, već i sa mora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.