Počelo je: Osmaci danas radili test iz srpskog

Izvor: B92, 17.Jun.2020, 07:05

Počelo je: Osmaci danas radili test iz srpskog

Beograd -- Testom iz srpskog (maternjeg) jezika danas u devet časova počeo je završni ispit za male maturante i trajaće do petka, 19. juna.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika, đaci su radili od 9 do 11 sati.

U isto vreme dan kasnije rešavaće zadatke iz matematike, dok će u petak raditi kombinovani test - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Na ispit iz srpskog jezika učenici je trebalo da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. To je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je uspeh svim učenicima koji su danas polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i poručio im da rade polako i pažljivo.

"Moj savet kao dugogodišnjeg profesora je da prvo uradite lakše, pa onda teže zadatke i nemojte da žurite. Mesta u školama ima dovoljno za sve", rekao je Šarčević učenicima pred polaganje testa u Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Naveo je da su mali maturanti tokom onlajn samoprocene znanja i probnog završnog ispita mogli da vide kakvi ih tipovi zadataka očekuju.

Ove godine malu maturu polaže 68.000 učenika, a pomoćnik ministra Milan Pašić kaže da će učenici koji su oboleli od virusa korona ili imaju neke druge zdravstvene tegobe, moći da polažu završni ispit u avgustu. "Za njih će ostati avgustovski rok, ne moraju da brinu. U srednjim školama ima mnogo više mesta nego što ima učenika. Nakon završnog ispita u avgustu oni će se upisati u srednju školu na osnovu bodova koje su ostvarili na završnom i uspeha iz škole", rekao je Pašić.

Novina ove godine je da će se testovi pregledati digitalno. Nakon što đaci završe test, škole ih vraćaju školskim upravama, a oni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Tu se obavlja njihovo skeniranje, a softver će pregledati zadatke zatvorenog tipa, dok će zadatke otvorenog tipa (na koje učenici moraju da odgovore ili da ih dopune) pregledati nastavnici (pregledači). Pašić kaže da je na taj način prepolovljen broj pregledača, ali i da nema 5.000 šifranata koji su bili angažovani prethodnih godina.

Navodi da je prethodnih godina bilo situacija da nastavnici nisu bodovali zadatke u skladu sa upustvom i preporukama. "Nastavnici koji budu pregledali zadatke otvorenog tipa neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole, kog grada. Svaki zadatak pregledaće po dva nastavnika, a ukoliko se njihovo bodovanje razlikuje, treći nastavnik-supervizor donosi konačnu odluku", rekao je Pašić.

Novina ove godine je što će i upis u srednju školu biti elektronski. "Roditelji će moći jednim klikom da obave upis deteta u srednju školu", zaključio je on.

Inače, učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika.

Svi učenici se raspoređuju do 8.30 sati u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike.

U jednoj učionici biće najviše devet učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.