Počelo čišćenje novobečejskog kanala

Izvor: RTS, 14.Nov.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo čišćenje novobečejskog kanala

Da bi se obezbedio bolji protok vode počeli su radovi na kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Bečeja. Taj deo hidrosistema nije čišćen četrdeset godina.
Kanal kod Novog Bečeja puni se muljem iz Tise, koja se spaja sa kanalom, kaže Dragan Gurjanov, ribolovac iz Novog Bečeja. Mulj se taloži godinama, a da ne ode dalje zadržava ga trska kojom je kanal obrastao, objašnjava Gurjanov.

Čišćenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kanala uklanja se mulj iz vode i proširuje se vodeno ogledalo:
"Dobili smo nekoliko metara aktivne vode za ribolovce. Samim tim pristup vodi, što je bio onemogućen sa velikim rastinjem oko probalja. Trska I ševar su bukvalno oduzeli nam obalu. Tako da nismo imali pristup vodi, osim onih koji imaju čamce."
Radove finansiraju "Vode Vojvodine" i Opština Novi Bečej sa po osam miliona dinara.
"Nama su crpne stanice za odvođenje i atmosferskih i fekalnih voda ovde, tako da nam je začepljenje ovog kanala izuzetno loše izgledalo i teško palo", objašnjava Branko Svilengaćin, opština Novi Bečej.
Radovima će se obezbediti bolja protočnost kanala, više vode za navodnjavanje u Banatu. Nakon ovakvih radova obično protok vode bude duplo veći sa 18 na 36 kubnih metara u sekundi. Uz to urediće se i očistiti priobalje.
"Radiće se kilometar i po kanala, leve obale magistralnog kanala Banatska Palanka - Novi Bečej", kaže Igor Kolaković, rukovodilac održavanja Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Biće izvađeno 46 hiljada kubika nanosa iz korita kanala i biće napravljena nova inspekciona staza koja će služiti u daljem održavanju."
Projekat izmuljivanja kanala kod Novog Bečeja predviđa da se uredi i desna obala, što je planirano naredne godine. Na održavanju magistralnih kanala Hidrosistema Dunav - Tisa - Dunav radilo se ove godine na još dve lokacije, oko 6 kilometara na Kikindskom i na oko 12 kilometara kanala Vrbas - Bezdan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.