Počelo Disovo proleće

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo Disovo proleće

Dragan Jovanović Danilov dobitnik je Disove nagrade za 2012. godinu. Tom čime je započela ovogodišnja pesnička manifestacija "Disovo proleće" koja se po 49. put održava u zavičaju Vladislav Petkovića Disa.

Odlukom o dodeli Disove nagrade Draganu Jovanoviću Danilovu, u Čačku je počelo 49. pesničko proleće posvećeno Vladislavu Petkoviću Disu.

Disova nagrada, koja se dodeljuje za celokupan pesnički opus, najnovije je priznanje u nizu domaćih i međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << književnih nagrada pesniku iz Požege. Više od dve decenije poezija Dragana Jovanovića Danilova ima uvaženo mesto u savremenoj srpskoj književnosti, a njegove knjige prevedene su na najviše svetskih jezika.

"Disovo proleće", održava se od 1964. godine, počinje na dan pesnikovog rođenja, a završava se krajem maja. Pored pesničkih nagrada za životno delo i "Mladi Dis", čačanska biblioteka koja nosi pesnikovo ime svake godine nagrađuje prozne radove učenika iz Moravičkog okruga, sa temama koje se tiču Disa i njegovog stvaralaštva, kao i esej o Disovoj poeziji. Sa čačanskim Domom kulture, Biblioteka organizuje i godišnju likovnu izložbu „Prolećno anale", naučne skupove i atraktivne multimedijalne programe.

Pored glavne nagrade za životno delo, "Disovo proleće" podstiče i stvaralaštvo mladih, i svake godine dodeljuje nagradu "Mladi Dis" za najbolju neobjavljenu zbirku pesama autora do 31 godine.

Čačak će u naredna tri meseca biti centar događanja pesničkih svečanosti, a deo sadržaja, dešavanja u čast poezije i slavnog srpskog pesnika, imaće priliku da prate i poštovaoci poezije u Gornjem Milanovcu, Kraljevu i Beogradu.

Nagrada Draganu Jovanoviću Danilovu biće uručena 1. juna, na završnoj svečanosti.

  

  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.