Počeli treći Bucini dani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli treći Bucini dani

U Aleksandrovcu Župskom sinoć je počeo treći festival "Bucini dani", pozorišno-književna svetkovina u čast Milosava Buce Mirkovića, pesnika, esejiste, pozorišnog kritičara i jednog od najpoznatijih Župljana.

Festival je počeo svečanim defileom do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi Mirkovićeva spomen-soba gde je Mira Banjac održala besedu o tom "večitom pozorištniku".

"Glumačka umetnost, jedina življena umetnost - smrtna je. Od najtrošnijeg u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slavi sastoji se slava glumca - od popularnosti. Popularnost je kvarljiva roba. Treba raditi, treba trajati. Veliki glumac je samo onaj koji nije prodao nijednu lažnu paru svojoj publici. Glumci su jedini ljudi koji se na kraju svog mukotrpnog rada ponizno i zahvalno klanjaju. Ja vam se klanjam", otvorila je nadahnuto glumački festival predsednica žirija Mira Banjac.

Na otvaranju izvedena je predstava "San letnje noći" Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, a do 19. juna na programu će biti i "Herostrat" Narodnog pozorišta iz Niša, pobednik Sterijinog pozorja - komad "Pijani" Ateljea 212, "Kauboji" Narodnog pozorišta Kikinda i "Iza kulisa" Narodnog pozorišta Subotica.

Stručni žiri u kome su, pored Mire Banjac, i Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala.

Biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju "Minja Obradović", a prvi dobitnik novoustanovljene nagrade "Zlatno zrno kritičarsko" za pozorišnu, filmsku ili književnu kritiku je Marko Nedić.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Stand down" sa Nebojšom Milovanovićem i gostima.

Bogat prateći program festivala čine raznovrsni književni sadržaji, pesnički megdani, promocija monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević "Prva i poslednja", izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića "Vrata neodgonetnog izazova".

U okviru programa "Glumci o glumcima", o legendama i poslednjim herojima, u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena, govoriće Banjac i Gorica Popović, a o "kolegama koji život znače" Žigon i Sofrenović.

Program "Pisac uživo" biće posvećen delima Janka Vujinovića i zborniku "Narativna polifonija Janka Vujinovića" koji je priredio Marko Nedić.

Biće predstavljena i knjiga "Evo me, tu sam" Branka Pirgića, pesnici iz Brusa, Trstenika i Kruševca govoriće stihove Buci u čast, dok će kroz "kritičarenje i tričarenje" glumci i pesnici skrenuti pažnju na pozorišnu, filmsku i književnu kritiku u medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.