Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 12:20

Počeli radovi na putu preko Radana

Saobraćajnica preko Radan planine koja je počela da se gradi ove godine u dužini od 26 i po kilometara, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih poduhvata poslednjih decenija na jugu Srbije. Pred izvođačima radova narednih meseci biće veliki izazovi jer treba probiti put po nepristupačnom terenu i izgraditi 5 mostova. U selima na Radanu je sve više povratnika koji obnavljaju imanja i žele da se bave turizmom i ugostiteljstvom.
Ono što je za meštane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sela na Radan planini bio višedecenijski san sada postaje java. Od kada se vratila na svoju dedovinu Zorica Arsić iz sela Ivanja zamišljala je da se modernom saobraćajnicom povežu dve strane ove planinske lepotice juga Srbije. Zbog izgradnje puta već se, kako kaže, povećao i broj gostiju.
 
"Dođu turisti iz Slovenije koji idu u Prlom Banju preko Prokuplja, pa onda dođu kod mene, pa kažu mi idemo sad za Prolom Banju. A ja kažem pa već ste bili, a oni kažu mi volimo put kroz planinu", prepričava Zorica Arsić, selo Ivanje.
Sneg na Radanu pao je još pre desetak dana. U selima je sve više povratnika, porodične kuće polako se obnavljaju, a zima je, što je sasvim razumljivo, usporila radove koji neće biti ni malo jednostavni jer po projektu samo od Begovića groba do Ivanja treba napraviti pet mostova.
"Već sada možete od Leskovca preko Leca i preko Gajtanskih vrata doći do Prolom Banje za nekih sat i po vremena, a ovako vam treba dva i po sata. A kad bude asfalt i kad se put bude probio preko Dobre Vode, mi se nadamo iduće godine, vi ćete za nekih sat i 15 minuta doći iz Leskovca do Prolom Banje i obrnuto", navodi Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.
Nova saobraćajnica donosi i nove projekte u razvoju turizma. Caričin grad i Đavolja varoš biće deo jedinstvene turističke ponude.
"Na taj način ćemo imati jednu dobru kvalitetnu turističku ponudu za sve posetioce turiste koji žele da obiđu sam lokalitet Caričin Grad i Đavolju varoš", ističe Marko Denić, direktor TO Lebane.
Ceo ovaj poduhvat finansira Vlada Republike Srbije. Ravnomeran regionalni razvoj nemoguć je bez ulaganja u infrastrukturu, a ova saobraćajnica sigurno je iz korena menja sliku ovog dela Jablaničkog i Topličkog okruga koji ima ogormne potencijale. Nažalost do sada su bili neiskorišćeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.