Počeli protesti u Izraelu: Blokiradi putevi širom zemlje

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 08:24

Počeli protesti u Izraelu: Blokiradi putevi širom zemlje

Danas su u Izraelu počeli nacionalni protesti protiv planirane reforme pravosuđa vlade.

Demonstranti su rano ujutro privremeno blokirali nekoliko puteva širom zemlje, javljaju mediji. Mahali su izraelskim zastavama i protestnim znakovima uzvikujući: "Moramo zaustaviti uništavanje demokratije!"

Prema rečima organizatora, dalji mitinzi su planirani tokom dana. Očekuje se da će se popodne na hiljade Izraelaca okupiti na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tel Aviva.

Izraelski parlament je tokom noći u prvom čitanju odobrio predlog zakona o kontroverznoj reformi pravosuđa. Novi zakon onemogućio bi Vrhovnom sudu da oceni odluku vlade kao "nerazumnu".

Kritičari strahuju da bi to moglo da podstakne korupciju i proizvoljna imenovanja na visoke funkcije. Potrebna su još dva čitanja pre nego što amandman stupi na snagu.

Nekoliko kompanija iz tehnološkog sektora, koji se smatra pokretačkom snagom izraelske ekonomije, najavilo je da će pustiti svoje zaposlene na proteste.

Već više od pola godine, vladine planirane reforme pravosuđa su podelile velike delove izraelskog društva. Hiljade Izraelaca više puta je izašlo na ulice da protestuje protiv reformi.

Vlada optužuje sudije za prekomerno mešanje u političke odluke. Kritičari vide fundamentalnu pretnju podele vlasti i upozoravaju da bi Izrael mogao da se pretvori u diktaturu.

Protestni pokret je jedan od najvećih u istoriji Izraela, zemlje sa oko 9,4 miliona stanovnika, i uključuje široke slojeve društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izraelci blokirali autoputeve širom zemlje protestujući protiv reforme pravosuđa

Izvor: Danas, 11.Jul.2023

Protivnici planirane reforme pravosuđa Vlade Izraela blokirali su danas autoputeve koji vode do Jerusalima, Haife i Tel Aviva na početku demonstracija širom zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.